Ново изследване, проведено в университета в Питсбърг, САЩ, установи, че кърменето намалява вероятността от развитие на сърдечносъдови заболявания при майките за срок от 15 години. Оказва се, че при жените с нормално кръвно налягане по време на бременността кърменето в продължение на 6 и повече месеца значително повишава количеството на „добрия“ холестерол в кръвта и понижава нивото на циркулиращите мазнини, пише The Daily Mail.

Учените анализирали данните на 678 жени, като наблюдавали здравословното им състояние в продължение на 7-15 години и колко време са кърмили бебетата си. Специалистите измервали още кръвното налягане на участничките в изследването, нивото на холестерол в кръвта им, циркулиращите мазнини и др. 157 от тях никога не са кърмили, 284 са кърмили 6 или по-малко месеца, а 133 – минимум половин година.

Така експертите установили, че кърменето оказва положително влияние върху сърдечносъдовата система на майките, които са имали нормално кръвно налягане по време на бременността.

Сподели във Facebook