Здраве

4 Октомври 2019

938

Животът днес

Експерти съобщиха, че официалните препоръки хората да намалят употребата на червено месо не се основават на сериозни доказателства. Оказва се, че дори 4 пъти в седмицата в менюто ни да присъстват свинско, овче или говеждо, това няма да увеличи риска от здравословни проблеми, както се предполагаше.

Няма никакви причини хората да намалят количеството на червено месо, което употребяват, установиха учени от Канада, Испания и Полша. Те опровергаха дългогодишните твърдения за вредата от месото, които са подкрепени от стотици, ако не и от хиляди изследвания. Наскоро учените проведоха анализ на 61 от тях, в които са участвали около 4 милиона души. Резултатите се оказаха много изненадващи.

Оказва се, че не съществуват твърди доказателства, че употребата на червено месо увеличава риска от сърдечносъдови и злокачествени заболявания, от инсулт или диабет втори тип. Затова и препоръката да се намали употребата на червено месо е излишна, смятат експертите. Според тях проведените до момента изследвания са с прекалено ниско качество, за да се направят каквито и да било препоръки за промени в начина на хранене. 14 експерта от 7 различни страни настоятелно призоваха хората да ядат това, което обичат, включително и червено месо в обичайните за тях количества.

Сподели във Facebook