Изследователска група от Lund University, Швеция, разработиха нова класификация на захарния диабет, публикувана в списание Lancet Diabetes & Endocrinology.

До момента заболяването се разделяше на три подгрупи: диабет 1 тип, 2 тип и гестационен, който обикновено се развива при бременни жени. При първия у пациентите се нарушава обмяната на глюкозата и се получава дефицит на инсулин, при втория се появяват проблеми при взаимодействието на инсулина с клетките на организма. Учените обаче забелязали, че тази класификация не позволява на лекарите да преценят всички рискове за здравето на болните и се опитали да установят определени характеристики на диабета, които биха помогнали на лекарите по-точно да проследят протичането на заболяването и състоянието на пациентите.

Специалистите предложили пет подтипа на диабета, които ще се класифицират въз основа на развитието на болестта и нейните усложнения. Според учените диабетът трябва да се раздели на автоимунен, възрастов, тежък инсулинорезистентен, тежък инсулинодефицитен, както и диабет в лека форма, свързана с наднорменото тегло.

Тази класификация шведските учени разработиха след изследване, проведено с участието на 90 хиляди пациенти, при които заболяването е констатирано за първи път. Специалистите са убедени, че тяхната разработка се позволи да се подбират индивидуално лекарства за всеки пациент. Според тях и по-лесно ще се определят хората, при които рискът от усложнения е по-висок.

Сподели във Facebook