Хората, които не престояват дълго пред телевизора и редовно закусват, страдат няколко пъти по-рядко от сърдечносъдови заболявания и проблеми с кръвоносните съдове. До този извод стигнаха учени от Гърция, пише научното издание EurekAlert!.

Специалистите провели мащабно изследване, в което анализирали данните за начина на живот, предпочитанията и навиците на няколко хиляди гърци. Те преминали и тестове, които да определят състоянието на артериите им.

Така учените доказали, че при хората, които водят застоял начин на живот и прекарват много време пред телевизора, рискът от образуването на плаки в кръвоносните им съдове е много по-висок в сравнение с тези, които повече се движат. Според експертите дори елементарна физическа активност като почистването на дома, ходенето до магазина или разходката може да бъде отлична профилактика срещу сърдечносъдовите заболявания и проблемите с кръвоносните съдове.

Оказало се още, че редовната закуска е не по-малко полезна от редовните физически упражнения. Гръцките учени установили, че всеки шести участник в изследването, който пропуска закуската, има проблеми с артериите.

Сподели във Facebook