Здраве

12 Октомври 2018

Животът днес

По всичко личи, че разговорите за вредата от червеното месо ще останат в миналото, а котлетите и бифтеците ще бъдат реабилитирани. Учени съобщиха, че месото и млечните продукти са полезни за здравето на хората и те не бива да се отказват от тях. Според последните научни данни непреработеното червено месо и млечните продукти намаляват риска от инфаркт, инсулт и преждевременна смърт. До този извод стигнаха експерти от канадския McMaster University, които събраха и анализираха резултатите от изследвания, проведени с участието на 218 хиляди души, живеещи в 50 страни. Доскоро учените обвиняваха мазните храни, популярни в Европа и Северна Америка, за сърдечносъдовите заболявания. Но канадските специалисти оспориха това твърдение, като доказаха, че наситените мазнини не са толкова вредни.  

Учените наблюдавали доброволците, участващи в изследването, в продължение на 25 години, като следили начина им на хранене, както и всички случаи на инфаркт, инсулт и каква е възрастта на починалите доброволци по време на изследването. Анализът на получените данни показва, че висококачественото меню, включващо непреработени продукти от животински произход, не увеличава, а понижава риска от появата на сърдечносъдови заболявания. Освен това тази диета намалява и опасността от преждевременна смърт.

Специалистите подчертават, че тази информация се отнася само непреработеното червено месо. Употребата на колбаси, кренвирши и др. остава вредна за здравето.

Сподели във Facebook