Здраве

26 Декември 2019

Животът днес

Специалисти от Лондон доказаха, че при хората, които редовно посещават театри, опери или изложби, е понижен рискът от преждевременна смърт, пише списание BMJ.

Резултатите от редица изследвания, проведени до момента, показват, че участието в културни мероприятия или усвояването на някакъв вид изкуство са полезни и могат да помогнат при много здравословни проблеми – от депресия и деменция до хронична болка. Предполага се, че тези занимания могат и да повлияят върху продължителността на живота, като понижават нивото на стрес и последиците от самотата.

Тези проучвания обаче са посветени на активната роля на хората в изкуството, а не разглеждат пасивния интерес – посещение на концерти, изложби, театри или музеи.

Наскоро завърши изследването на учените от Лондон, които в продължение на 14 години наблюдавали почти 7000 доброволци над 50-годишна възраст. Те редовно съобщавали колко често посещават театър, опера, изложби и други места, свързани с изкуството. Оказало се, че при хората, които веднъж на два месеца ходят на места, свързани с някое изкуство, рискът от преждевременна смърт е с 14% по-нисък. Ако посещават културните изяви минимум веднъж на месец, опасността намалява с 31%.

Учените обясняват връзката между дълголетието и изкуството с въздействието му върху когнитивните способности, стимулирането на социалните взаимодействия и физическата активност. Ефектът се проявява независимо от пола.

Сподели във Facebook