През последните две десетилетия в Куинсланд, Австралия, се е увеличило въздействието на високите температури върху хоспитализациите заради сърдечносъдови заболявания. Такива са данните от проведено наскоро изследване, чиито резултати са публикувани в PLOS Medicine.

Оказва се, че екстремните температури, както високи, така и ниски, са рисков фактор за сърдечносъдова заболеваемост и смъртност. А глобалните промени в климата увеличават продължителността и интензивността на тези температури.

За да стигнат до този извод, учените използвали данните за 1 855 717 пациенти със сърдечносъдови проблеми в Куинсланд в периода 1995-2016 г. Специалистите установили, че средната температура там е нараснала от 20,9°C до 21,7°C, а ежегодният брой на хората със сърдечносъдови заболявания се е увеличил от 46 730 до 123 477. Във всички възрасти, полове и климатични зони относителният риск от тези здравословни проблеми, свързан с високите температури, с времето се е увеличил. Но влиянието на ниските температури намалявало. Топлинното въздействие било по-силно при мъжете и при хората до 70-годишна възраст.

Сподели във Facebook