Според експерти от Американския институт за изследване на рака (AICR) кафето може два пъти да намали риска от появата на някои видове рак.

Учените напомнят, че профилактиката е по-добър вариант от лечението, затова препоръчват да се пие кафе, защото то понижава опасността от смърт при някои злокачествени заболявания. Експертите обаче предупреждават, че напитката трябва да е натурална и да се избягват добавките като подсладители и сметана.

Специалистите от AICR анализирали данните на почти милион мъже и жени и стигнали до извода, че по отношение на някои видове рак кафето действа като спиращ развитието му фактор.

„Хората, които пият по четири чаши кафе с кофеин на ден, са подложени на два пъти по-малък риск да починат от рак на устната кухина и гърлото в сравнение с тези, които не употребяват кафе“, съобщиха авторите на изследването.

Експертите подчертават, че въпреки силната антиоксидантна защита на кафето, то може да навреди на кръвоносните съдове и в големи количества може да окаже негативен ефект върху артериалното налягане.

Сподели във Facebook