Специалисти от най-престижните американски университети - Оксфордския и Йейлския, проведоха най-мащабното съвместно изследване, за да установят как може да се подобри психичното здраве на хората. В проучването са участвали 1 237 194 души, а резултатите от него са публикувани в медицинското издание The Lancet.

Какви са основните изводи от изследването:

  1. Хората, които редовно спортуват се чувстват толкова щастливи, колкото съгражданите си, които получават не по-малко от 25 хиляди долара на година и не отделят никакво време за физически упражнения.
  2. При хората, които полагат каквито и да било физически упражнения – от бягане до почистване на дома, с 43,2% са по-малко дните, през които са в лошо настроение, в сравнение с участниците в изследването, които предпочитат дивана пред спортната зала.
  3. Нивото на настроение на физически активните хора зависи от вида на упражненията.

Топ три на спортовете, които правят хората щастливи

  • Любителите на колективните спортове – футбол на двора, волейбол на плажа, бадминтон, танци. Хората, предпочитащи тези физически активности с 22,3% по-рядко от другите се чувстват потиснати и депресирани.
  • Велосипедистите – при тях дните с лошо настроение са с 21,6% по-малко.
  • Почитателите на аеробиката и тези, които редовно посещават фитнес залата. При тях „тежките“ дни са с 20,1% по-малко.

Прекаляването е вредно

Физическото натоварване може не само да подобри психичното здраве на хората, но и да понижи риска от сърдечносъдови заболявания, инфаркт, инсулт, диабет, напомнят авторите на изследването. Важно е обаче и да не се загуби мярката. В противен случай спортът се превръща в прекалено силен стрес за организма и може повече да навреди, отколкото да помогне.

Затова учените определиха златния стандарт за добро настроение – 30-60 минути от три до пет пъти в седмицата. Разбира се, винаги трябва да се имат предвид възрастта и здравословното състояние на занимаващите се със спорт. При хора със сърдечносъдови проблеми най-полезно е ходенето с бързо темпо, за да се избегне задъхването.

Сподели във Facebook