Здраве

22 Април 2014

4694

Животът днес

Умереното движение е задължително при ставна болка

Защо болката в ставите се появява и при млади хора? Означава ли възрастта непременно трудно и болезнено движение и има ли начин с напредването на годините да не се засилва „въртенето” в ставите? Какви фактори могат да усложнят естествените дегенеративни процеси и какви да ги забавят? На тези въпроси за читателите на в. „Животът днес” отговаря д-р Валентин Матев, началник на Отделението по ортопедия и травматология на Специализираната болница за активно лечение по травматология, ортопедия и спортна медицина „Проф. Д. Шойлев”.

С увеличаването на средната продължителност на живота съвсем нормално се очертава и тенденцията на нарастване на броя на хората с оплаквания, свързани с дегенеративни възрастови промени. Затова и болните от тази група, които търсят помощта ни, се увеличават постоянно. По-конкретно най-често се срещаме с проблеми, породени от износване на хрущяла, с болки в ставите, силно затруднено или невъзможно движение, нестабилна походка. Обикновено тези дегенеративни проблеми започват след 45-годишна възраст, като тази граница може да е и доста по-ниска.

С такова подмладяване на измененията в костно-ставния апарат се срещаме най-често при хората, които са се занимавали активно с професионален или любителски спорт или са били подложени продължително време на други тежки физически натоварвания. При тях дегенеративните промени започват още на 30-35-годишна възраст и те постепенно довеждат до влошаване на качеството на живота им.

Съвременната медицина разполага с препарати, наречени хондропротектори, които се прилагат под различна форма. Те ефикасно забавят дегенеративния процес и се използват в практиката и като профилактично, и като лечебно средство.

Какво можем да направим, за да отдалечим възможно най-много във времето естествените възрастови промени в ставите,

които без съмнение се отразяват не само на подвижността, но и на самочувствието и на общото здравословно състояние? Като цяло първият съвет е да се спазва умерен двигателен режим, рационален, балансиран начин на хранене, осигуряващ всички необходими за организма вещества - без много мазнини и захари. Освен това задължително да се следи за поддържането на теглото в норма, да се пият поне два литра течности всеки ден. И, разбира се, както кардиолозите препоръчват след определена възраст да се взима профилактично по един аспирин на ден, така ние препоръчваме да се приемат хондропротектори.

Добре е на всеки три месеца да се прави по един курс с ходропротективен препарат. Отначало се приемат през устата, а впоследствие може да се поставят и инжекционно. Такива мерки могат реално да забавят процеса и да намалят всички оплаквания, свързани с дегенеративните промени в ставите – най-вече болката и усещането за скованост и дискомфорт. На разположение на ортопедите и травматолозите са голям брой най-различни хондропротектори. В нашата клиника имаме добър опит с „Хондросейв” и го използваме широко, тъй като съдържащите се в него специално подбрани и съчетани съставки влияят благоприятно както локално върху съответната става, върху опорно-двигателния апарат, така и върху целия организъм.

Важно е да се помни, че в никакъв случай не трябва да се обездвижва ставата, в която има болка. Обратно, необходимо е да се осигури постоянно умерено движение. Все пак трябва да се избягват дългите пешеходни преходи или преходи по неравни и много стръмни терени. Най-добри са всекидневните упражнения за добро раздвижване на ставите. Ако се допусне обездвижване заради болката, идват и последствията, страничните ефекти – това са ставно-мускулни контрактури, хипотрофия на мускулатурата, ставата се обездвижва все повече и болката вместо да отслабва, се усилва.

Така че много е важен добрият мускулен тонус, запазването на добрата кондиция на ставата, което означава тя да не бъде болезнена и обездвижена. И точно тези препарати, хондропротекторите, спомагат за намаляване на болковия синдром и за подобряване на състоянието на ставата като цяло. Това от своя страна подобрява комфорта на движение, човек се чувства активен и пълноценен, което му осигурява и добро качество на живота.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 97