Здраве

5 Август 2016

2421

Животът днес

Проф. Любомир Хараланов, началник Клиника по нервни болести при МБАЛ Национална кардиологична болница

Има хора, чиито мозъчни функции са изключително съхранени до късна възраст, и други - с предразположеност към мозъчни дисфункции, които се проявяват най-вече с така нареченото оглупяване.

При индивидите с ранно проявление на мозъчни проблеми съществува физиологичният феномен за генетична програмираност за клетъчна смърт, при който невроните умират по-рано. При други, пак по генетични причини, имаме удължен невронен клетъчен живот. Тъй като няма съществена регенерация на мозъка, тази генетична предразположеност е от съществено значение. Тогава настъпва губене на функцията на невроните или на поддържащите ги глиални клетки.

Има нормални физиологични процеси на стареене на мозъка, но има и болестни

и е важно да можем да ги разграничим. Леките когнитивни нарушения са първите най-ранни прояви на т.нар. ментални смущения, свързани с паметта и с екзекутивните функции. Пациентът може дори и да не ги забележи. Проблемите забелязват по-скоро близките, които са ежедневно до него. Проявите са най-често забравяне – на дати, факти, объркване, грешки при готвене (при жените), несъобразителност, при пазаруване се започва предоверяване  - даваш пари и грешиш, чакаш да ти върнат без яснота за рестото, прибираш машинално или погрешно обвиняваш продавача. Нормалният и подвижен мозък държи подобни неща под контрол и така непрекъснато се поддържа. Пациенти, които не са в социална среда, изискваща непрекъснато добра кондиция, няма да го забележат. Както и такива с по-ниско образователно ниво, с физически професии, от категорията вечни домакини. Но проблемите проличават рязко при хората на умствения труд.

За дефицитите при лекото когнитивно нарушение ние, специалистите, можем да се ориентираме лесно по прости скали, а при необходимост се прави комплекс от допълнителни изследвания, за да бъде установено в коя от областите на висшата нервна дейност започва да има пропуски.

Периодът на настъпване на лекото когнитивно нарушение е най-търсеният „момент“ за повлияване,

тогава може да се помогне най-ефективно  състоянието да се задържи, да не се влоши, да не се стигне до по-сериозни нови загуби на памет и неспособност за изпълнение на дейности, свързани с нормалното ежедневие.

Ключова важност за съхраняването на личността имат умствените занимания. Четенето на книги - ежедневно, решаването на кръстословици, движението, посещаването на културни мероприятия, търсенето на комуникативна среда са активности, които могат доста резултатно да спрат нежелано, галопиращо и стресово сриване.

В чист вид началните когнитивни нарушения се срещат най-често при мозъчно-съдови заболявания

и особено при свързаност и с хронични сърдечносъдови проблеми. Друга форма са дегенеративните заболявания на мозъка, като най-честата е болестта на Алцхаймер, при която водещи са когнитивни нарушения. Разликата между едното и другото е значима, особено когато е свързана с избора на лечение. Когато се установи начална деменция от Алцхаймеров тип, носеща съответните характерни начални когнитивни нарушения, се бърза със започване на специфично  медикаментозно лечение. Но ако става въпрос за мозъчно-съдови заболявания, т.е. за проявление на т.нар. болест на малките мозъчни съдове, където причината е нарушаване на капилярното кръвоснабдяване на мозъка, терапевтичният подход е различен.

Има сериозни проучвания и лекарства с потенциал да помогнат влошаването на състоянието на мозъка да се забави,

и то с години. И тук понякога не е необходимо използване на голямата химия, биохимия, голямата фармакология. Фармаиндустрията разполага вече с много добре работещи т.нар. хранителни добавки, включващи много, различни и полезни за организма съставки. Някои от тях могат да са химично синтезирани, другите  - да са екстракти, извлеци от растения. Такива формули ни позволяват да подпомогнем овладяването на ред процеси, било то и патологични, вкл. в случаи на мозъчно-съдова болест. Чрез тях още преди да имаме проявено ясно болестно състояние, е възможно да се влияе на естественото стареене на мозъка като допълнение към лечението с цел повлияване на склонност да настъпва ранна апоптоза, унищожаваща мозъчните клетки.

Сред тези препарати е „Мемостор“.

Откакто е на нашия пазар, той буквално ни развързва ръцете на нас, невролозите, чиято немалка задача – в целия сложен комплекс от наши задачи  - е да подпомогнем нормалното стареене, особено при установени начални съдови заболявания. Специално предимство на „Мемостор“ е неговата поливалентност. Съдържа много добри, полезни и работещи за човешкия мозък съставки като уридин,  цитидин, глутамин, пантенова киселина, има и желязо, които работят много добре в  комплекс. Цитидин генерира нови връзки между невроните, уридин има отношение към енергийното изчерпване на самата нервна клетка, той е важен енергетик. И желязото има положителен ефект, като в конкретната формула използването му не води до най-честото нежелано странично  действие - констипация.

При начална мозъчно-съдова болест ефектът на „Мемостор“ е най-солиден. Вече при инсултни състояния, особено при по-леки инсулти, без да е част в алгоритъма за лечение на слединсултните състояния, той може чрез своите енергизиращи съставки да подпомогне поддържането на мозъчните функции, да осигури вижиланс, да влияе на мотивациите на болните. При хората с инсулт е много важно преодоляването на постинсултното отчаяние, че стават инвалиди. В случая помагаме (без използване на психотропни лекарства) за справяне със слединсултната депресия и тревожност и енергизираме (без да се прибягва до някой от ергетиците, които днес младите използват за едно или за друго). Говорим за важно, физиологично дохранване на клетките – както на оцелелите, така и на клетките в близост до инфарктната зона, за да се мобилизират, да компенсират дефицити, да възвърнат колкото се може повече от своите функции в управлението на тялото.

Колкото по-активно, по-продължително пациентът сам участва в кинезитерапията, в рехабилитацията, толкова по-добри и бързи резултати могат да бъдат постигнати.

Сподели във Facebook