Уврежданията при исхемичен инсулт са обратими

Пациентът обаче трябва да започне лечение до четвъртия час

Илияна АНГЕЛОВА

Исхемичните инсулти се свързват с трайни увреждания - парализа на крайници и смущения в говора, движенията. Тези последици може да бъдат избегнати, ако пациентът попадне на правилното място в рамките на „златното” време за реакция – до 4-6-ия час, казва за credoweb.bg доц. Лъчезар Пенев, началник на отделението по образна диагностика в столичната Сити Клиник и председател на Българското дружество по неврорентгенология.  

Исхемичният инсулт (85% от всички) е сериозно заболяване и с голям социален ефект, тъй като много пациенти се инвалидизират тежко, подчертава доц. Пенев. За разлика от всички останали тъкани мозъкът изисква много по-кратки срокове за действие, за да се отпуши засегнатият мозъчен съд. Целта е пациентът да получи квалифицирана медицинска помощ в рамките на „златния” прозорец – той е до 4-6 часа от първите симптоми. Първият проблем е, че пациентът невинаги осъзнава какво се случва с него и се губи ценно време. 

Друго, което бави пациентите, е, че много болници, които приемат по клинична пътека за инсулти, нямат всички необходими звена, за да се осъществи диагностика и лечение на едно място в най-кратки срокове. Става дума за комбинация от апаратура и добре обучен екип, който работи в синхрон и по определен алгоритъм. Първата оценка на състоянието се прави от невролог и спешен екип по съответните скали, пояснява доц. Пенев. След това веднага се изпраща за образна диагностика. Първата стъпка е компютърна томография. Ако бъдат изключени другите възможни диагнози, пациентът се изследва отново на ядрено-магнитен резонанс. Той дава възможност да се диагностицира исхемичният мозъчен инсулт дори в момента на неговото случване. Пет до 10 минути след началото на симптоматиката вече виждаме къде е инсултът, допълва доц. Пенев. Това са правила, възприети в Сити Клиник от световните гайдлайни. 

Ако пациентът е бил диагностициран в рамките на „златния прозорец”,  лечението му се преценява от екип, който може да извърши интервенционалната процедура. Достига се с катетър до засегнатото място и в кръвоносните съдове на място се инжектира тромболитично агент, за да се отпуши артерията. Ако няма тромб или емболия, а инсултът е резултат само от стеноза на съда, се поставя стент. 

В България много хора се инвалидизират след инсулт...

Съвременното комплексно диагностициране и лечение на инсултите се прилага все още само на много малко места. Има редица проблеми. На първо място е организацията на спешната помощ. Трябва да се обърне специално внимание на подготовка на кадрите, които работят там. Сега те са неподготвени според доц. Пенев. Второ – трябва да се определят кои са точно болничните звена, в които попада пациентът. Все още на малко места има изработени алгоритми, по които да се работи там. Трето – пациентите да бъдат добре информирани за първите симптоми.

Още съвети за сърдечносъдовите заболявания четете в credoweb.bg!

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 105