Щом настъпи лятото и темата за меланома става по-актуална. Какво трябва да знаем за това опасно заболяване?
Знае се, че честотата на меланома нараства драматично в последните 30 г. Всяка година в света се разболяват над 100 000 души от злокачествен меланом, който причинява най-голям процент смъртност от всички кожни тумори.
Най-злокачественият тумор в човешката патология меланома малигнум (злокачественият меланом) може да бъде излекуван окончателно при една правилна профилактика. Ако е изпуснат обаче, може да доведе до много тежки последствия, включително и смърт. Профилактиката е най-важна и първа стъпка в окончателното овладяване на това заболяване, независимо че има нови лекарства срещу злокачествения меланом.
Положението у нас различно ли е от това по света?
Няма статистика за България, но цифрите са притеснителни от прогнозната статистика на САЩ за 2020 г. Очакват се приблизително 90 000 нови случаи на меланома малигнум, от които мъже - 54 000 и 37 000 - жени. Смъртните случаи вследствие на злокачествен меланом ще са 11 000 души.
Кои са рисковите групи: кой се разболява най-често?
За съжаление меланома малигнум е 20 пъти по-чест при хората с бялата кожа, отколкото при чернокожите. Рискът да се разболееш от меланом е 2,5% при белите кожи (1 на 40 човека), 0,1% - при чернокожите и 0,5% при латиноамериканците.
Коя възрастова група е най-застрашена?
Има един пик на заболяването в късна възраст – около 63 и 65 години, но за съжаление другият пик е в много млада възраст между 20 и 30 години. При мъжете и жените има разлика в локализациите - в най-честото разположение на меланома.
При мъжете трябва задължително да се наблюдават бенките и тъмните петна по гърба и гърдите (38% от меланома е разположен на гърба и гърдите), следват главата и шията с 22% – това са данни от световната статистика. При жените основно е необходимо да се оглеждат краката - най-често меланомът (42%) е разположен по долните крайници, следват ръцете.
Кои причини за меланома хората подценяват?


Винаги трябва да обръщаме внимание на причини като UV светлината и озоновата дупка, но проучванията от последните години сочат две главни насоки, в които UV лъчите увеличават риска от меланом.
Първата е, ранното, интензивно и неконтролирано излагане на децата и младежите на слънце. Не бива да се допуска детето или внучето да изгори, защото, преведено на научен език, това означава, че може да се увреди ДНК в меланоцитите и в по-късна възраст това да доведе до превръщането им в меланомни клетки.
Втората причина идва от Европейската академия по дерматология (ЕАД), в чийто сайт едни от основните акценти в публикациите на сп. „Америка джърнъл“ и на сп. Epidemiology показват, че рискът от меланома малигнум се увеличава с нарастване на броя на сесиите в солариума, особено ако това се прави в млада възраст - по-рано от 30 години. Не говорим за еднократни процедури за разкрасяване - става въпрос за много сесии, за непрекъснат стремеж да си с тен през цялата година. Лошото е, че тази мания започва в крехка възраст. Тази година Европейската академия по дерматология фокусира вниманието си именно в тази насока.
Нека се спрем на най-големите заблуди, свързани с тена и предпазването от UV лъчите?
Грешно е да се мисли, че добиването на тен е здравословно. На практика тенът е опит на кожата да се предпази от ултравиолетовата радиация. Кожата натрупва пигменти и по този начин се защитава от UV лъчите. Не е правилно становището, че тенът на кожата пази от слънцето.
Малцина знаят, че тенът на кожата всъщност отговаря на фотозащитен фактор четири (SPF 4). Ние нанасяме върху кожата продукти с фотозащита - 30 и 50, а тенът ни осигурява само фотозащита 4, което на практика е нищо.
Следващото грешно твърдение е, че не можеш да изгориш в облачно време. Около 80% от ултравиолетовите лъчи проникват през леките облаци и изгарянето ви е осигурено.
Не бива и да се мисли, че не можеш да изгориш във водата – тя осигурява много минимална защита, а отражението от нея дори увеличава риска от излагане на UV лъчите.
Неправилно е да смятаме, че фотозащитата ни пази и можем да се излагаме по-дълго време на слънце. На практика фотозащитата е създадена да пази от ултравиолетовите лъчи, а нейната цел не е да удължи времето, което прекарваме на слънце. Задължително трябва да се пазим от лъчите в обедните часове след 10:30 – 11 до 15 часа, независимо какъв слой фотозащита ползваме и с какъв фактор сме покрити.
И последното грешно твърдение е, че ако се излежаваме на плажа и се скрием от слънцето в обедните часове и после пак се върнем, няма да изгорим. Няма такова нещо. Ултравиолетовата радиация е с кумулативна доза – тя се натрупва за целия ден.
Има ли някаква наследственост по отношение на риска от злокачествен рак на кожата?
Практиката сочи, че само при 21% от всички пациенти, които развиват меланом, има някакво генетично предразположение. Хора, които имат близък с меланом в семейството си, трябва действително да се проверяват периодично - на 6 месеца, при дерматолог, да оглеждат бенките и тъмните петна по тялото си много старателно.
Колко пъти да се проверяваме сами?
Според Световната здравна организация и Европейската академия по дерматология един път месечно трябва да оглеждаме бенките и тъмните петна по тялото си. Ако забележим нещо нетипично, тогава трябва да отидем при специалист дерматолог и съответно за дерматоскопия.
От какво трябва да се пазим?
Напоследък има един много хубав термин, който се нарича ugly duck („грозното патенце“). Разглеждайки всички тези петна, трябва да забележим това, което е по-различно, с по-необикновена форма, с разрошени краища – пигмент, който не наподобява останалите ни бенки и тъмни петна по тялото. Тогава трябва да се отиде при дерматолог.
Напомняме за ABCD правилото, което е важно за всички:
А е асиметрия на тъмното петно, която веднага трябва да ни отведе при дерматолог;
В е border – това са границите, които, ако са пуснали пипалца, ако са неравномерни, ако са накъдрени, са сигнал за опасност;
С идва от color – това е цветът, който не трябва да е с повече от два различни нюанси и във всеки случай дерматологът трябва да прецени състоянието му;
D е диаметърът – тъмно петно или бенка, която нараства, трябва веднага да се види от специалист. Еволюцията на бенката или елевацията (ако тръгне да се надига едно петно) е сигнал веднага да посетим лекарския кабинет.
Извън ABCD правилото всяка рана, която не зараства, всеки пигмент, който е излязъл извън бенката, всяка червенина или оток около бенката, всеки продължаващ сърбеж, болка или уплътняване в областта на едно пигментно петно, всяка промяна в повърхността и поява на кървене или възелче в петното са опасен сигнал за тревога.

За записване на час за преглед и консултация:

Д-р Малена Герговска, д.м.

0887 989 082

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook