Здраве

13 Февруари 2013

1469

Животът днес

В САЩ се доверяват на доктор интернет

Мадлен ЧОЛАКОВА

В Америка да си намериш лекар не е проблем. Да намериш добър или страхотен, или световноизвестен - също. Проблем е да имаш добра застраховка. Или изобщо някаква застраховка. Което е друга и дълга тема и проблем на правителствата на тази страна от президента Труман, та до президента Обама.

Но ако допуснем, че имате застраховка и ви трябва лекар, има три начина да си запишете час за преглед. С отбиване в офиса на лекаря, с обаждане в офиса по телефона, може и с текстово съобщение от мобилния ви телефон. Най-удобно в нашия век, разбира се, е по интернет, който е достъпен и чрез умния ви мобилен телефон.

Ако ви трябва семеен лекар, зъболекар, масажист или определен тесен специалист, в мрежата има стотици централизирани и локални сайтове с подробна здравна информация за кой, къде и кога. По градове, райони и квартали. Има и още толкова здравни апликации за същото за мобилен телефон или таблет. Повечето такива сайтове работят като здравна социална мрежа!

Там има пълна информация за избора ви, включваща снимка на лекаря, годината и университета, който е завършил, от кога практикува специалността и дори колко пъти е местил офиса си. Описано е къде се намират кабинетите на търсения тип лекар в най-голяма близост до дома или работата ви и с какъв транспорт да го намерите. Приложена е и карта с линк за GPS. Има телефон за връзка с линк за SKYPE.

Информацията е съпроводена с отзиви на пациенти - от хвалебствени до убийствени. Можете да избирате между подписани мнения или само точкувани със звездички. В точкуването влиза - удобна чакалня, чистота на кабинета, отзивчивост на лекаря, дружелюбност, любезност, акуратност на персонала и най-вече кратък престой в чакалнята. След посещението ви при лекаря от сайта с писмо учтиво молят за отзив.

Ако имат здравословен проблем, американците най-напред сядат пред компютъра си, а през последните две-три години първо отварят телефона си.

В САЩ има много здравни сайтове, където можете да научите за различните заболявания, за грипните епидемии и ваксини, за детското здраве, за старчески домове и грижи за болен вкъщи, за здравословния стил на живот, на хранене и на почивка, да научите последните новости в медицината, да разберете кои нови лекарства се препоръчват, да получите полезни съвети за ползване на природна медицина, хомеопатични лекарства, древни световни практики и дори да говорите на живо със специалист.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 40