Според статистиката 5% от хората на планетата (както възрастни, така и деца) страдат от фотодерматит - непоносимост към ултравиолетовите лъчи, затова и престоят им на слънце става почти невъзможен. Само след 15 минути кожата може да започне да ги сърби и се появява обрив. Видът му, а и усещането са такива, като че ли човек се е търкалял в коприва.

Колкото по-дълъг е престоят под слънчевите лъчи, толкова обривът е по-силно изразен и толкова по-упорито се запазва. Освен това хората със слънчева алергия се оплакват от слабост, повдигане или втрисане. При силна реакция на организма може са се появи и оток на Квинке.

Причините

Въпреки че реакцията към ултравиолетовите лъчи причинява обриви и сърби, всъщност тя не е истинска, а псевдоалергия. Слънчевите лъчи изработват в организма хистамин, включващ алергична реакция, но в кръвта не се изработват антитела, характерни за истинската алергия. Виновни за това състояние се смятат специфични вещества, притежаващи фотосенсибилизиращи свойства. Те може да се намират в повърхностния слой на кожата, но може да са и в по-дълбоките слоеве. Освен наследствената предразположеност причина за фотосенсибилизацията (особена чувствителност към ултравиолетовите лъчи) понякога са:

  • Нарушения в дейността на някои вътрешни органи (черен дроб, бъбреци, щитовидна жлеза, дисбактериоза на стомашно-чревния тракт), както и автоимунни процеси.
  • Прием на някои лекарства (антибиотици, кортикостероиди, антидепресанти и др.). Хората, приемащи такива медикаменти, трябва да забравят за тена.
  • Употребата на някои хранителни продукти (цитрусови плодове, ядки, кафе, смокини, целина, чушки).
  • Билколечение, някои тревисти растения могат да провокират появата на слънчева алергия. Особено често чувствителността на ултравиолетовите лъчи се повишава от някои ефирни масла, получени по метода на студеното пресоване (бергамотово, портокалово), както и от сока на някои растения (пащърнак, магданоз).
  • Контакт на кожата с определени козметични средства (крем, дезодорант, парфюм). Затова на плаща трябва да се ходи с чиста кожа.
  • Контакт с някои пестициди.

Слънчевата алергия най-често се появява при хора с келтски тип кожа. Рискът е по-висок и при деца и бременни.

Първа помощ

За да изчезнат по-бързо обривите, може да се вземе хладен душ или кожата да се потърка с кубчета лед. Помагат и кръгчета краставица или картоф, поставени върху обривите. Препоръчително е да се пие повече вода и да се спазва млечно-растителна диета.

Когато острата реакция премине, хората, чувствителни към ултравиолетовите лъчи, трябва да се пазят от слънцето, да носят дрехи в светли тонове и задължително да ползват слънцезащитни кремове с фактор не по-малко от 30-40.

 

Сподели във Facebook