Здраве

17 Август 2017

2358

Животът днес

Витамин В12 се смята за парадокс. Той не присъства в плодовете и зеленчуците. Потребността на човешкия организъм от него е минимална – не грамове, даже не и милиграми, а микрограми (милионна част от грама) – 2-4 мкг. Но дефицитът от него може да е смъртоносен.

Назад в историята

При недостиг на витамин В12 се развива анемия, т.е. малокръвие, от което в миналото хората са умирали в продължение на 2-5 години. Лечението не помагало, а заболяването се е наричало злокачествена анемия. Ефикасният препарат срещу нея бил открит през 1926 г. от американски учени. Това обаче не бил витамин В12, а… суровият черен дроб. След много години се доказало, че в него се съдържат големи количества от чудодейния витамин. Самият В12 в чист вид бил получен чак през 1948 г. Той се оказал кристален прах с червен цвят. Химическата му формула и структура били разшифровани още по-късно - през 1956 г., от знаменитата британска химичка Дороти-Мери Ходжкин. През 1964 г. тя получава Нобелова премия за определяне с помощта на рентгеновите лъчи структурата на биологично активните вещества. Наградата ѝ е присъдена за няколко изследвания, сред които и разшифроването на витамин В12 – един от най-сложните от химическа гледна точка, което също го прави парадоксален. Но не е само това.

Играта на цифрите

В12 е последният, осми витамин от групата В. Защо тогава не е В8? Причината е, че през годините е имало витамини В4, В8, В10, В11 и още няколко с индекс по-голям от 12. Когато били открити, те били смятани за витамини, но по-нататъшни изследвания показали, че те не са такива. Някои от тях били полезни вещества, но имало и токсични.

Анемията не е единственият проблем

Дефицитът на витамин В12 води не само до анемия. Той е изключително необходим за нормалната дейност на нервната система. Когато той е в недостатъчно количество възникват дегенеративни изменения в мозъка и нервите. Витаминът е много важен за синтеза на ДНК. При деленето всяка клетка на ДНК се удвоява – създават се допълнителни нейни копия, с които информацията се предава на новата клетка. Този процес е безкраен и продължава, докато организмът е жив. И за него е особено важен витамин В12.

Вездесъщият витамин

Клетките, които бързо се делят и обновяват, повече от другите са чувствителни към дефицита на този витамин. С това отново е свързана анемията. Организмът на човека постоянно произвежда милиони еритроцити, тези червени кръвни клетки съдържат хемоглобин, пренасящ кислорода из целия организъм. Ако хемоглобинът е малко, се развива анемия. При това състояние на клетките не им достига кислород. При недостиг на витамин В12 производството на еритроцити намалява, с което пада и общото количество на хемоглобин. А това се нарича В12-дефицитна анемия.

Този витамин действа във всяка клетка на човешкия организъм, освен това той е нужен за синтеза на мастните киселини и изработването на енергия. Важно е да се знае, че част от своите функции той осъществява заедно с друг витамин от групата В – фолиевата киселина.

Какви са признаците на анемията

Анемиите могат да не се дължат единствено на дефицит на витамин В12, но за всички са типични следните симптоми:

  • бледа кожа
  • слабост, бърза уморяемост, задъхване при неголямо физическо натоварване
  • евентуално понижаване на теглото.

При дефицит на витамин В12 може да се появят допълнително възпаление на езика и на устната кухина, както и диария. Тези симптоми са свързани с поражения върху лигавицата на храносмилателния тракт, който също страда от недостига на витамин В12.

Какви са симптомите, ако дефицитът на витамин В12 е довел до проблеми с нервната система

  • депресия, проблеми с паметта, бързо понижаване на умствената работоспособност
  • световъртеж
  • по-сериозни признаци са снижение на чувствителността и изтръпване на ръцете и краката
  • понякога се стига до неувереност при ходене.

Важно е да се знае, че всички тези симптоми може да се появят и при други заболявания, затова точната диагноза може да постави само специалист.

Къде да търсим витамин В12

В плодовете и зеленчуците го няма, растенията, както и хората, не синтезират витамин В12. Произвеждат го само някои бактерии, които животните поглъщат, усвояват витамина и той се натрупва в мускулите им и особено в черния дроб. Хората употребяват животински продукти, съдържащи витамин В12 и точно така той се натрупва в организма им.

Ако човек стане вегетарианец, доставянето на витамина в организма му се прекратява и той започва да изразходва запасите си. Те могат да стигнат за няколко години (понякога и 10), но след това анемията, дължаща се на витамин В12, се развихря, ако хората не си осигурят препарати, съдаржащи този витамин.

Кои са главните източници на витамин В12

  • черен дроб и животинско месо, включително и от птици, което понякога е много богато на витамина.
  • риба, особено риба тон.
  • мляко и млечни продукти, сирена
  • яйца.

Каква е денонощната потребност на организма ни от витамин В12

  • възрастни и деца над 14 години – 2,4 мкг
  • бременни жени – 2,6 мкг
  • майки, които кърмят – 2,8 мкг.

 

Сподели във Facebook