Властите във френския град Кале бяха принудени да отменят планирания фестивал на веганите, опасявайки се от сериозни нарушения на обществения ред. Причината е, че организаторите на фестивала и администрацията на града получиха огромен брой крайно агресивни заплахи срещу провеждането на мероприятието. Предупрежденията бяха отправени от фермери, собственици на магазини за месо и даже ловци. Те са категорично против разпространилия се през последните години във Франция култ към вегетарианството и веганството и популяризирането на отказа от месни продукти. Тази тенденция сериозно вреди на бизнеса им. А планираният фестивал просто преля чашата на търпението им.

През април тази година в града бяха нападнати няколко магазинчета за месо. Вманиачени вегани разбиха стъклата им и ги „украсиха“ с оскърбителни надписи върху вратите и стените.

Шефът на френската федерация на месопроизводителите Жан-Франсоа Гиярд още тогава обърна внимание на френското правителство за случващото се в страната. Гиярд заяви, че това е истински тероризъм и призова властите да защитят интересите и бизнеса им.

Сподели във Facebook