Здраве

1 Март 2024

458

credoweb bg

Болката под или близо до лопатката - триъгълната кост, която образува задната част на рамото - може да ограничи движенията на ръката и да попречи на ежедневните дейности. Тази болка може да варира от остра или пареща, например между гръбначния стълб и лопатката, до чувствителна или болезнена в рамото или горната част на гърба. Някои възможни причини за тази болка са разгледани по-долу.

1. Лоша стойка

Продължителното седене с лоша стойка може да доведе до структурни промени в гръбначния ви стълб, които в крайна сметка причиняват болка под лопатката. Прегърбването, накланянето на главата надолу или седенето на една страна - докато работите зад бюро или четете от мобилен телефон например - може да отслаби мускулите ви и да окаже натиск върху гръбначните дискове, мускулите и връзките. Този рутинен дисбаланс може да допринесе за болките в горната част на гърба.

2. Неправилна техника на повдигане

Вдигането на тежест над главата ви без подходяща техника може да направи горната част на гърба и раменете ви податливи на нараняване. Ако вдигнете предмет, който е твърде тежък, или ако предметът се държи далеч от тялото с неправилно подравнен гръбнак, можете да окажете ненужен натиск върху горната част на гърба. Повдигането на твърде тежки предмети над главата може да разтегне мускули и връзки или потенциално да нарани раменната става или гръбначния стълб, което може да доведе до болка под или близо до лопатката.

3. Прекомерна употреба

Боядисване на таван, помагане на приятел да премести мебели са примери за дейности, които могат да натоварят горната част на гърба и раменете ви с повече работа, отколкото са свикнали да правят. Прекомерната употреба може да доведе до разтягане на мускули и връзки, което може да причини болка в горната част на гърба, като например между лопатката и гръбначния стълб. Друг пример е скапулоторакален бурсит, наричан още синдром на щракаща лопатка, при който бурсата между лопатката и гръдния кош се възпалява и става болезнена от прекомерна употреба или нараняване.

4. Цервикална дискова херния

Дискова херния в шийния отдел на гръбначния стълб  възниква, когато външният слой на диска (annulus fibrosus) се разкъса и вътрешният слой (nucleus pulposus) започне да изтича навън. Дисковата херния може да причини болка и може да възпали близко коренче на нерв, което излъчва болка надолу към рамото и ръката. Дисковата херния в долната шийна част на гръбначния стълб е по-вероятно да излъчва болка в или близо до областта на лопатката. Въпреки че е по-рядко срещано, също е възможно дискова херния в торакалната област (горната част на гърба) да причини болка близо до лопатката.

5. Изместено ребро

Макар и по-рядко, ребро може да изскочи от мястото си или да се измести неправилно след повтарящо се напрежение или достигане до предмет над главата. Остра болка близо до лопатката може да е резултат от тази дейност и понякога може да затрудни поемането на дълбоко въздух.

6. Състояние на сърцето

Някои сърдечни заболявания могат да се проявят като болка в областта на лопатката. Например дисекация на аортата е сериозно, животозастрашаващо състояние, което възниква, когато най-голямата сърдечна артерия получи разкъсване и може да причини силна болка, която може да се движи под или близо до лопатката. Сърдечният удар може също да се прояви като болка в горната част на гърба и/или рамото, особено при жени. 

7. Компресионна фрактура

Компресионна фрактура е, когато прешлените и околните структури (обикновено в горната част на гърба) отслабват и се притискат, причинявайки болка в гърба, която се чувства по-добре в покой или е чувствителна на допир. Компресионните фрактури са най-често причинени от остеопороза при възрастни хора.

8. Мокра коса или дреха в областта на шията и горната част на гърба

Колкото и нелепо да звучи, при съхнене върху кожата настъпва изстиване на мускулите, които изпадат в състояние на спазъм и оттам усещане за болки в областта на лопатката или шията, а доста често при жени и главоболие.

Този списък с възможни причини за болката под лопатката не е изчерпателен, но се надяваме, че ви дава полезна отправна точка по пътя към облекчението. Всяка болка в гърба или рамото, която продължава няколко седмици или пречи на ежедневните дейности, трябва да бъде оценена от физиотерапевт или лекар. Ако болката ви е силна или придружена от други тревожни симптоми - като главоболие, изтръпване, слабост или гадене - потърсете незабавно медицинска помощ.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook