Виното понижава риска от COVID-19
Китайски учени проведоха изследване и доказаха, че употребата на шампанско, както и на червено и бяло вино може да намали опасността от заразяване с коронавирус, съобщава списание Frontiers in Nutrition.
За да стигнат до този извод специалистите изучили данните на почти 474 хиляди души, 17 хиляди от които дали положителен тест за COVID-19. Участниците в изследването били разделени на три групи: въздържатели, употребявали алкохол в миналото и пиещи до момента. Учените установили, че най-голяма защита от SARS-CoV-2 имали хората, предпочитащи червеното вино. При консумация на 5 чаши на седмица рискът от заразяване се понижавал със 17%. Любителите на шампанското и бялото вино, употребяващи от една до четири чаши на седмица, боледували от COVID-19 с 8% по-рядко, но при по-големи количества защитният ефект бил незабележим. При хората, които консумират бира, опасността от коронавируса била с 28% по-голяма.