Учени от университета в Мичиган, САЩ, доказаха, че страдащите от затлъстяване, могат да заразят повече хора с вируса на грипа, в сравнение с тези с нормално тегло. Експертите стигнаха до този извод, след като изследваха медицинските картони на 1800 души, които са преболедували от грип в продължение на три сезона.

Оказва се, че вирусът се съхранява в организма на хората с наднормено тегло с 42% по-дълго време отколкото при другите. В резултат те боледуват по-продължително и са по-заразни. Според учените причината е във факта, че затлъстяването може да наруши имунната реакция, предизвиквайки хронични възпалителни процеси, които позволяват на грипа по-дълго да остане в организма.

Още по темата:

Преди време беше установено, че начинът на хранене директно се отразява върху работата на имунната система. Учени доказаха, че продуктите с високо съдържание на фибри държат вирусите на разстояние. Опитите върху лабораторни мишки показаха, че целулозата предпазва от грипа, активирайки левкоцитите за борба с вируса.

Сподели във Facebook