Здраве

9 Април 2023

credoweb bg

Дефицитът на витамин D3 е един от най-честите проблеми, с които се сблъскваме в съвременния живот. За около 1 млрд. души в света става все по-трудно да синхронизират динамичния си ритъм със строг хранителен режим, само и само да си набавят вит. D по естествен начин, а времето, което прекарваме на слънце (особено през зимните месеци) не е достатъчно, за да се „заредим“ с нужната доза от витамина.​

​За да се уверим, че не лишаваме организма си от важните свойства на вит. D, в случай, че не сме успели да похапнем сьомга тази седмица, то специализирана добавка е сигурен ход на действие.

Защо витамин D3 трябва да се приема допълнително под формата на хранителни добавки или лекарства.

Витамин D3 (холекалциферол) е мастноразтворим витамин. Той може да се приеме от храни с животински произход, но количествата му там не са големи. Повече витамин D3 се съдържа в по-мазните риби (сьомга, херинга, змиорка), яйчен жълтък, черен дроб, масло, сирене.

Витамин D3 може да бъде синтезиран в по-дълбоките епидермални слоеве на човешката кожа под влияние на ултравиолетовата (UV-B) слънчева радиация и топлина.

Липса на витамин D обикновено не се наблюдава при хората, живеещи около Екватора, където не липсва слънчева светлина през цялата година

Има няколко причини, водещи до недостиг и дефицит на витамин D при възрастни: генетични фактори, хранителни навици, липса на достатъчно слънчева светлина или слънцезащита и нарушения на определени телесни функции.

Основната физиологична функция на витамин D е да се поддържат концентрациите на серумния калций и фосфор в диапазон, който поддържа клетъчни процеси, невромускулната функция, и втвърдяването на костите.

Витамин D осъществява тази цел чрез повишаване на ефективността на тънките черва за абсорбиране на калций и фосфор от храната и чрез мобилизиране на калций и фосфор от костта.

Установено е, че витамин D допринася за поддържане на нормалната функция на мускулите. Мускулната слабост е функция на клиничен синдром на дефицит на витамин D. 

Клиничните симптоми на индуцирана от дефицит на витамин D миопатия включват проксимална мускулна слабост, дифузна болка в мускулите, и увредена походка.

Витамин D също повлиява имунната система. Ангажиран е с нормалното функциониране на имунната система, и модулира отговора при възпаления.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook