Здраве

27 Октомври 2014

1525

Животът днес

Витамин D подмладява

За повечето хора краят на есента означава по-малко време да прекарват на слънце, но за да се чувстват добре през зимните месеци, те трябва да използват всички възможности да се порадват на животворните лъчи.
Напоследък има тенденция да се избягва слънцето, защото все по-често се пропагандира, че излагането на неговите лъчи създава сериозни рискове за здравето. Между най-активните пропагандатори са производителите на слънцезащитни кремове. От 20 години представителите на тази индустрия с 5-милиардна печалба годишно твърдят, че слънцето е смъртен враг на човека, и настояват да се мажем с химикали.

Те удобно пропускат да споменат, че излагането на слънце е особено важно за здравето или че някои защитни кремове съдържат 5 известни карценогени -  два от които се активират от слънцето – и блокират способността на организма да произвежда важния витамин D. Слънчевите лъчи са главният източник на витамин D, а в днешно време недостигът от този витамин е достигнал епидемични пропорции. Изследване на университета в Канзас е установило, че 70,3% от американците имат ниски стойности на витамин D. А този витамин е решаващ за предотвратяването на болести като рак, сърдечносъдови проблеми, остеопороза, диабет и алцхаймер.

Връзката между тези заболявания и ниските стойности на витамин D вече е доказана. Следователно препоръките да се покривате и да стоите далече от слънцето непрекъснато и по всяко време са изключително погрешни. Особено след като има твърди доказателства, че витамин D удължава теломерите. В биологията на теломерите  е заложен основният механизъм, чрез който организмът контролира процеса на стареене.
Изследване установи как витамин D помага на биологичното подмладяване: половината от група хора с наднормено тегло приемали в продължение на 16 седмици по 2000 единици витамин D, а другата половина приемали плацебо. Докато резултатите от изследванията на втората група не се променили, резултатите на първата група били много по-различни – активността на теломерите на приемалите витамин D се увеличила с 19,2%.

От своя страна британски учени изследвали връзката между дължината на теломерите и нивото на витамин D. Кръвните проби на 2160 жени показали, че тези с най-високи нива на витамин D имат и най-дългите теломери. Препоръчителният за антиейджинг дневен прием на витамин D е минимум 2000 единици. Ако си направите тест и той покаже, че имате ниски стойности на витамина, приемайте между 5 и 10 хиляди единици на ден, докато нивото се нормализира.

Включването на риба в менюто няколко пъти седмично също може да ви достави витамин D. Но най-добрият източник на този витамин е слънцето. Ако сте със светла кожа, трябва да излагате лицето и ръцете си на слънце по 10-20 минути на ден, а ако кожата ви е по-тъмна, престоят на слънце трябва да е по-дълъг. След това излагане на слънчевите лъчи можете да се намажете с естествен крем с цинков окис или с титанов диоксид. Ако живеете в северен район, където слънцето не е достатъчно силно, за да активизира организма да произвежда витамин D, приемайте добавки. Особено полезни са тези, които съдържат витамин D3 – това е активната форма на витамина. Препоръчителната доза е поне 5000 единици. (ЖД)



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 120