Обикновено лекарите съветват жените да приемат витамин В6 през първите няколко седмици на бременността, защото той предпазва плода от мозъчни аномалии и дефекти в гръбначния стълб. Витамин В6 е много важен за нормалното делене на клетките и развитието на плода, но той също така съдейства за правилното функциониране на мозъка на възрастните хора. Има случаи, когато възрастни жени се диагностицират като сенилни, а всъщност те страдат от силна липса на витамин В6.

Много са доказателствата, че повечето представителки на нежния пол се нуждаят от допълнителен прием на този витамин. Американски учени изследвали 7000 жени и установили, че тези, които не поемат препоръчителната доза витамин В6, са силно застрашени от развитие на деменция. От своя страна британски учени доказаха, че допълнителният прием на витамина намалява стойностите на хомоцистеина с 15%. Известно е, че високият хомоцистеин е свързан със слабата мозъчна функция и повишения риск от мозъчни заболявания като Алцхаймер.

Хомоцистеинът е маркер за възпаления, а те са в основата на много заболявания, свързани с остаряването. Високият хомоцистеин е вреден и защото съкращава теломерите. Според учените една от причините, заради която В6 предпазва мозъка, е, че той ги удължава.

Препоръчителната дневна доза витамин В6 е 400 микрограма, но някои специалисти смятат, че това количество не е достатъчно за предпазване на мозъка и за понижаване на хомоцистеина, и препоръчват двойна доза – 800 микрограма дневно.

Добри източници на витамин В6 са аспержите и спанакът, както и зелената салата и черният дроб.

Сподели във Facebook