По безспорен начин е доказано, че човешките емоции, в това число и сексуалните преживявания и желания, са резултат от определени биохимични процеси, протичащи в човешкото тяло. Координатор и регистратор на тези изключително сложни превръщания, в които участват множество химични съединения, е човешкият мозък.

Наистина малко тъжна е констатацията, че най-възвишените човешки чувства – любовните трепети, сексуалното влечение към противоположния пол – либидото и страстните преживявания, са продукт на биохимични процеси, които мозъкът транскрибира и проектира по определен начин в съзнанието ни.

С напредването на познанията за неговото функциониране, както и за човешкия метаболизъм като цяло, стана известно, че в тези процеси ключова роля играят представители на две групи вещества – витамини и минерали.

У всички народи съществуват тайни древни рецепти за повишаване на либидото, потенцията и фертилността, успехът на повечето от които се дължи именно на определени витамини, „специализирали” се в управлението на една от най-важните функции на човешкия организъм, свързана непосредствено с продължаването на вида. Витамин А участва в множество окислително-редукционни процеси, свързани с поддържането на хомеостазата, регулирането на биосинтеза на протеините, поддържането на боеготовността на имунната система, в синтеза на стероидните хормони (в т.ч. и на важния за женския организъм прогестерон), в сперматогенезата у мъжете и пр. Прогестеронът играе важна роля в регулацията на менструалния цикъл, бременността и ембриогенезата у жените. Недостигът на витамин А в рациона на мъжете води до отслабване на ерекцията,

ускорена еякулация и други „конфузни” ситуации, понижаващи чувствително самочувствието на силния пол.

Витамин А е продукт на превръщането на бета-каротена, един от най-добре изучените представители на растителните пигменти - т.нар. каротеноиди, протичащо в червата и черния дроб. Богати източници на бета-каротен са морковите, сладките картофи, спанакът, тиквите, пъпешът, броколите, марулята, кантарионът, мащерката и др. Витамин А се съдържа и в животински продукти като черен дроб, масло, яйчен жълтък, мляко и др.

Витамините от В групата участват в над 15 000 биохимични процеса,

протичащи в човешкия организъм, свързани с обмяната на въглехидратите, протеините и липидите, както и със синтеза на универсалния „акумулатор” на енергия в човешкия организъм – молекулата на аденозинтрифосфата (АТФ). Витамин В2 (рибофлавинът) е смятан за един от главните доставчици на сексуална енергия в човешкия организъм. Съдържа се в бирената мая, черния дроб, червения пипер, бадемите, изварата, млякото, яйцата и др. За сексуалното възбуждане „отговаря” главно витамин В4 – холинът, богати източници на който са плодовете, зърнените храни, месото и т.н.

Витамин В6 (пиридоксинът) се „грижи” за параметрите на оргазма – интензитет, продължителност и т.н.

Намира се в млечните продукти, яйцата, рибата, месото, субпродуктите, орехите, меда и пр. Витамин В9 (фолиевата киселина) влияе на обема на еякулата и способства за понижаване на броя на „дефектните” сперматозоиди в семенната течност, които биха довели до раждане на генетично увреден плод. Съдържа се във всички листни зеленчуци, граха, краставиците, зеления фасул, лещата, портокалите, пълнозърнестия хляб, месото, яйцата и т.н.

Витамин В12 (цианкобаламинът) повишава либидото и се използва при лечението на стерилитета.

Важни негови източници са млечните продукти, птичите меса, субпродуктите (черен дроб, бъбреци), рибите. Витамините от В-групата вземат активно участие в синтеза на най-важния полов хормон в мъжкия организъм – тестостерона, играещ съществена роля в регулирането на либидото, общото физическо състояние на организма, мускулната маса, за запасяването на организма с енергия и пр.

Освен основните си функции – поддържане на имунитета и подобряване на еластичността на кръвоносните съдове, витамин С способства за подобряване на кръвоснабдяването (в т.ч. и към половите органи), за повишаване на синтеза на тестостерона и за предотвратяване на простатита. В значими количества се съдържа в редица плодове и зеленчуци (цитрусови плодове, касис, ягоди, малини, зеле, магданоз, зелен лук, моркови и пр.). Витамин D участва в синтеза на тестостерона и в стимулирането на сексуалното влечение.

Съдържа се в пъдпъдъчите и кокошите яйца, млечните продукти, рибеното масло и др. Витамин Е (токоферолът) играе важна роля за снабдяването на клетките на човешкия организъм с кислород, чието потребление по време на секс е много по-високо от обичайното. Наред с това той подобрява либидото, ускорява синтеза на тестостерон, съдейства за синтеза на сперматозоидите, за противодействие на простатита и т.н. Недостигът на този витамин може да доведе до пълна сексуална апатия. За неговата усвояемост е необходимо наличието на цинк. Източници на витамин Е са растителните масла (соево, царевично, памуково, слънчогледово, сусамово),

бадемите, лешниците, фъстъците, зеленият грах, черният дроб, сьомгата, морковите, яйчният жълтък, спанакът и т.н. Скорошни изследвания сочат, че витамин F също играе съществена роля за потенцията и репродуктивните възможности на човешкия организъм. Под това вече остаряло наименование се подразбират няколко незаменими полиненаситени мастни киселини, принадлежащи към двете важни фамилии омега-3 и омега-6 – алфа-линоленова, линолова и арахидонова. Някои автори причисляват към тази група и мононенаситената (омега-9) олеинова киселина. Тези киселини вземат активно участие в производството на половите клетки и в синтеза на редица хормони, имащи пряко участие в половата функция. Основни източници на тези киселини са растителните масла (ленено, маслиново, соево, слънчогледово, царевично, орехово), сьомгата, херингата и скумрията.

Цинкът с право е наричан най-важния елемент за мъжкото сексуално здраве.

Този елемент играе ключова роля в синтеза на тестостерона, способства за образуването на семенната течност и увеличаването на подвижността на сперматозоидите, повишавайки по такъв начин оплодителната им способност, подобрява потенцията и пр. По време на еякулацията мъжете губят значително количество цинк, поради което потребността на силния пол от него е по-висока от тази на нежния и съставлява около 15 мг дневно. Въпреки ниския праг на потребност на този елемент около половината от населението на Земята страда от негов недостиг, което има изключително негативни последствия върху сексуалното здраве и репродуктивната способност на няколко милиарда души. Източници на цинк са морските дарове (скариди, омари, миди, калмари и др.), рибите, овчето месо, орехите, пшеничните кълнове и пр.

Селенът съдейства за повишаването на концентрацията и подвижността на сперматозоидите, както и за  подобряване на либидото. Храни, богати на селен, са пшеницата, броколите, доматите, кафявият ориз, бразилските орехи, яйцата, черният дроб  и морските дарове.

Сподели във Facebook