Известно е, че за нормалната си дейност организмът се нуждае както от витамини, така и от микроелементи и други полезни вещества. Според специалистите обаче някои от тях са особено необходими на сърдечносъдовата система. Кои са те:

Витамин РР (ниацин)

Той помага за извличането на енергията от въглехидратите и мазнините, както и за белтъчната обмяна. Витамин РР влиза в състава на ферментите, обезпечаващи клетъчното дишане. Той понижава нивото на „лошия“ холестерол и повишава нивото на „добрия“. Богати на този витамин са рибата тон, пилешките гърди, грахът, чесънът, червените чушки.

Калий

При дефицит на калий в организма се нарушава дейността на сърдечната и скелетна мускулатура, което може да доведе по аритмия. Калият извежда излишните течности от организма, намалявайки натоварването върху сърцето и понижавайки кръвното налягане. Калият се съдържа в сините сливи, сушените кайсии, фасула, граха, ядките, магданоза, листните зеленчуци, картофите, бананите и др.

Магнезий

Този елемент участва в регулирането на предаване на нервните импулси и мускулното съкращение. Оказва спазмолитично действие и понижава кръвното налягане, което оказва отпускащо действие върху стените на кръвоносните съдове. Дефицитът на магнезий може да доведе до аритмия и други сърдечносъдови заболявания. Този елемент ще откриете в сусама, тиквените семки, зърнените култури, бобовите растения, ядките, какаото, морските продукти.

Витамини от групата В

Тези витамини подобряват метаболизма в миокарда. Един от производните на витамин В1 стимулира сърдечните съкращения и е жизнено необходим за човека. Витамин В6 помага да се изведе от организма вредният холестерол. Богати на витамини от групата В са спанакът, фасулът, грахът, ядките, картофите, цитрусовите плодове.

Омега-3

Мастните киселини омега-3 подобряват кръвния поток, намаляват вискозитета на кръвта, предпазвайки съдовете от образуването на тромби, понижават нивото на холестерола и триглицеридите. Богати на омега-3 са мазните видове риба, зехтинът, рибеното масло.

Витамин Р

Той укрепва стените на кръвоносните съдове, нормализира състоянието на стените на капилярите, повишавайки тяхната здравина и еластичност, понижава кръвното налягане, забавя сърдечния ритъм. Витамин Р се съдържа в зеления чай, цитрусовите плодове, елдата, шипките, вишните, малините и касиса.

Сподели във Facebook