Ако искате гледката в огледалото да ви радва, трябва на първо място да се погрижите за добрия вид на кожата си. А и да я пазите от вредното влияние на околната среда. Дерматолозите, твърдят, че без три основни витамина кожата не може да противостои на ежедневния стрес, на предизвикателствата на възрастта, както и да се възстанови от уврежданията.

Витамин С

Благодарение на своите антиоксидантни свойства витамин С присъства в много козметични средства. Но редица изследвания са доказали, че този витамин има роля и в производството на колаген, без който кожата ще загуби еластичността си и добрия си вид. Витамин С се съдържа в много плодове и зеленчуци.

Витамин D

Според специалистите витамин D помага да се предотврати стареенето на кожата и да се възстанови след увреждания. Най-добрият източник на витамин D е слънцето, но с него не бива да се прекалява. Полезният витамин ще откриете още в мазните видове риба, млечните продукти, сирената и яйцата.

Витамин Е

Витамин Е, както и витамин С, също е антиоксидант, който предпазва кожата от увреждания. Той намалява и щетите от ултравиолетовите лъчи. Дерматолозите твърдят, че приемът на витамин Е чрез храната е по-ефективен от външното му приложение. Източник на този витамин са слънчогледът, бадемите, лешниците, сьомгата, авокадото и др.

Сподели във Facebook