Здраве

23 Февруари 2020

Животът днес

През последния месец на зимата и началото на пролетта имунитетът на хората и настроението им навлизат в най-трудния си период. Слънцето започва да наднича зад облаците, но въпреки това енергията не достига, а вирусите отказват да отстъпят. Една от причините е недостигът на полезни вещества като витамини и минерали в менюто. Затова специалистите напомнят, че точно сега е много важно какви продукти употребяваме и съветват кои от тях трябва по-често да присъстват на трапезата ни.

Кисело зеле

В 200 г кисело зеле се съдържа половината от необходимата дневна доза от витамин С, а той е основният защитник на имунитета. Киселото зеле е богато и на витамин В6, който помага за усвояването на белтъчините. Съдържа още калий, магнезий, желязо и цинк. Не на последно място учените поставят фибрите в киселото зеле. Те подобряват храносмилането, пречистват организма и влияят много добре върху обмяната на веществата.

Кореноплодни растения

През този сезон трябва да наблегнем на цвеклото, морковите, ряпата, картофите, пащърнака. Картофите съдържат витамин С и калий. Цвеклото е полезно за храносмилането и регулира кръвното налягане. В него има и много фолиева киселина, която предпазва от атеросклероза. Морковите са източник на ретинол, от който се синтезира витамин А.

Замразени плодове

Сега е моментът да извадим замразените плодове от фризера. Те съдържат антиоксиданти, предпазващи организма от вредното въздействие на свободните радикали. Те помагат на имунитета, укрепват кръвоносните съдове, богати са на витамини и са идеална профилактика срещу вирусите.

Тиква

Нейният сезон не е приключил с началото на зимата, защото лесно се съхранява. През това време тя губи някои от полезните си вещества, но въпреки това не бива да се пренебрегва, когато организмът ни се нуждае от витамини и микроелементи. Освен това тиквата помага на хората да се справят със зинмата депресия и умората. Причината е в съдържащото се в нея желязо. Тя е богата още на витамините А и К, които забавят стареенето и помагат за укрепването на костите. В тиквата има и калий, който поддържа доброто състояние на кръвоносните съдове.

Сушени шипки и глог

Чаят от шипки през зимата не само е вкусен и ароматен, а и може да повиши имунитета. Освен витамин С шипките съдържат още витамините В2, Р, Е, К, рибофлавин, каротин. Глогът понижава високото кръвно налягане, подобрява еластичността на кръвоносните съдове, ободрява организма сутрин.

Карантия

В черния дроб има много от необходимите ни витамини като А, Е и D, групата В, ферменти, минерали и аминокиселини. Затова черният дроб се препоръчва при преумора и заболявания на дихателните органи. Въобще в карантията се съдържат много витамини от групата В, полезна е и при анемии.

Джинджифил

През януари и февруари започва сезонът на джинджифила и шансът да попаднем на пресен в магазините е най-голям. Това е една от най-полезните подправки. Джинджифилът влияе добре на храносмилането, което означава, че поддържа имунитета. Препоръчва се при простудни заболявания и проблеми с дихателната система. Понижава и кръвното налягане.

Сподели във Facebook