Здраве

17 Февруари 2010

31759

Даниела Севрийска

Внимание с претоплянето и изнежването на децата

С д-р Павлина Андреева, педиатър в XIV ДКЦ – София, разговаря Даниела Севрийска

- Д-р Андреева, имат ли повече здравословни проблеми бебетата, които са родени през зимата, като например по-слаба имунна система?

- Имунната система се определя не само от външните влияния, но и от генетични фактори. Все пак се предполага, че бебетата, родени през зимата, която е един сезон с по-малко излизания навън, т.е. с по-малко закаляване, с повече навличане на дрехи и с липса на някои пресни плодове и зеленчуци, са по-застрашени от заболявания.

Като втори фактор може да се отчете, че през зимата по принцип  има много повече болни хора. Ако новороденото има други братчета и сестричета, те могат да пренасят инфекции и в този смисъл – да, зимните бебета определено са по-застрашени от болести.  

- Как можем да предпазим бебето в една такава ситуация, когато имаме болен вкъщи?

- Първият и основен начин е чрез кърмата. Тя има готови антитела, които пазят детето и образуват вроден имунитет. Второ, чрез правилно отглеждане на бебето. Голямата грешка на българските родители е претоплянето и изнежването на децата.

- Толкова сериозни опасности ли крие претоплянето?

- Топлият въздух уврежда лигавиците, изнежва детето и последиците са, че то боледува прекалено често. Сегашните климатици и парното отопление значително изсушават въздуха, а това не е добре за бебето.

Над 21 градуса рязко намалява влажността на въздуха, набъбва лигавицата на дихателната система, детето започва да киха, да кашля, а увредената от сухия въздух лигавица става лесна плячка на вирусите и на бактериите.

Това е и причината децата, които се отглеждат при много висока температура, много често да боледуват.

- В такъв случай каква температура трябва да се поддържа в стаята за сън и в стаята за бодърстване?

-  Оптималната температура е 21 градуса. През нощта тя може да бъде и по-ниска – например 19-20 градуса, за да има съответната влажност и да не се изсушава лигавицата. Когато едно дете е претоплено, то е толкова изнежено, че и най-малкият полъх на вятъра му докарва някоя настинка.

Излизания и в студените дни, спане на открито и нормална температура на въздуха са обективните условия, за да имаме едно здраво дете.

- Когато дойде време бебето да се изведе навън, какво да правят родителите, ако температурите са много ниски, като сега?

- Понякога проблемът не е толкова в температурата, колкото в другите атмосферни условия.

 Например температура около 0 градуса, но без вятър и без мъгла е подходящо време за извеждане навън, когато детето е подходящо облечено. Другият по-лек вариант е спане на открито на терасата.

Сега, както е киша и е трудно детска количка да мине по улиците,  по обяд, около 2 часа, когато е най-топло, едно добре завито дете, макар и в кърмаческа възраст, може да спи на открито на терасата.

Децата обичат да са на открито. Излезе ли навън едно бебе, то се чувства прекрасно - няма колики, няма притеснения, а само спокоен сън.

- Има ли някакви особености при храненето на бебетата по време на зимния сезон?

- Трябва да се приемат повече витамини. Ако те са в естествена форма – тогава е най-добре.

Имаше мащабни проучвания – те са публикувани и в нашата преса, че витамините действат тогава, когато са естествени. Затова в сезона на цитрусовите плодове всеки ден детето трябва да яде някакъв плод – било то под формата на цял плод или като прясно изцеден фреш.

Цитрусите освен витамин С, който се величае, съдържат и магнезий, и манган, и цинк. Това са все микроелементи, които влияят на имунната система и оттам за по-рядко боледуване на детето.

Сезонните плодове и зеленчуци също са много важни. Ябълките например сега вече нямат толкова много витамини, колкото когато им е сезонът - през есента. Затова, който не е алергичен към цитрусови плодове, смело да хапва киви, портокал, мандарини, грейпфрути.

- Как стои положението с витамин D, който през зимата, заради липсата на достатъчно слънце, се набавя по-трудно?

- Витамин D трябва да се приема през цялата година и особено през зимния сезон от всички деца до едногодишна възраст. Дозата обаче за всяко дете е индивидуална.

Тези, които наддават по-буйно, които се хранят изкуствено и които не излизат навън, имат повишена нужда от витамин D, но това се определя по време на детската консултация.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 107