Здраве

11 Септември 2019

Животът днес

От години се говори, че съчетанието между домати и краставици е недопустимо, защото се унищожава витамин С. Каква е логиката на това твърдение?

  • В краставиците има големи количества от ензима аскорбатоксидаза, който окислява и разрушава аскорбиновната киселина, т.е. витамин С.
  • Доматите съдържат аскорбинова киселина, която се разрушава от аскорбатоксидазата в краставиците.

С такива аргументи е трудно да спориш, но специалистите са на друго мнение. Те дори смятат, че това твърдение е далеч от истината. Защо?

Първо – съприкосновението между доматите и краставиците в салатата е доста ограничено, за да встъпят в реакция. Или ако това се случи, то е минимално. В резултат даже да се разруши витамин С, това ще е в много малки количества. Затова загубата на аскорбинова киселина е почти без значение.

Второ – ензимът аскорбатоксидаза и аскорбиновата киселина в салатата взаимодействат помежду си за кратко време, през което не може да се разрушат големи количества от витамин С. Понякога се твърди, че те продължават да взаимодействат в стомаха. Това обаче не отговаря на истината, защото там средата е кисела и ензимът се инактивира.

Но дори и да се разруши витамин С, това не е страшно, защото има много други продукти, в които аскорбиновата киселина е в по-големи количества. В 100 грама домати се съдържат около 20% от необходимото дневно количество от витамин С. Това не е за пренебрегване, но доматите съвсем не са шампиони по съдържание на аскорбинова киселина. В тях обаче има нещо, което в други плодове или зеленчуци няма да откриете. Това е ликопенът, един от най-мощните антиоксиданти, предпазващ от рак, сърдечносъдови заболявания и стареене. Затова доматите са много полезни.

Затова яжте салати от домати и краставици, докато са евтини и са набрани от полето. Това само ще укрепи здравето и имунитета ви преди зимните месеци.

Сподели във Facebook