Немски специалисти определиха най-опасните врагове на имунната система през студените месеци.

Неправилно хранене

Прекаляването с бързите храни, пържените картофки, чипсовете и десертите означава, че организмът на хората не получава важни хранителни вещества. Според резултатите от изследване, проведено от учени в Бон, Германия, имунната система реагира на постоянните висококалорични продукти както на бактериална инфекция. Това може да предизвика агресивната ѝ реакция и да ускори развитието на сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2.
 

Студени крака

Експертите доказаха, че съществува определена връзка между студените крака и отслабването на имунитета. Когато тялото регистрира охлаждане на краката, то включва механизъм, за да не им позволи да станат по-студени и свива всички кръвоносни съдове. За имунната система това не е добре, защото вирусите на простудата по-лесно проникват в организма.

Дефицит на сън

За имунната система е много важно сънят да бъде достатъчен, защото тогава тя работи на пълни обороти, освобождавайки много вещества, които укрепват организма и здравето. Редица изследвания са установили, че хората, които редовно не си доспиват, имат понижена способност да изработват антитела, важни за имунната система. За добро справяне с инфекциите са необходими около 8 часа сън.

Пушене

При пушачите се увреждат ресничките на бронхите, които имат защитна функция. А това е много опасно и имунитетът не може да се справи с този проблем.

Стрес

В състояние на стрес може да се появи херпес, който при други ситуации е под контрол на имунната система. Освен това раните по-бавно зарастват, а ваксините са по-малко ефективни. Когато бързо преминава, стресът е полезен, но постоянният влияе върху защитата от патогенните организми. Кръвните клетки, които се борят с вирусите и бактериите, не са активни.

Алкохол

Употребата му понижава способността на организма да се съпротивлява на инфекциите. Изследвания са доказали, че алкохолът в организма понижава активността на имунните клетки, които мога да се борят с вирусите на грипа, например.

Сподели във Facebook