Здраве

9 Декември 2013

1893

Животът днес

Време e за празници!

Всички обичаме празниците! Тогава близки и приятели се събират, за да отпуснат и стоплят душите си, да споделят трапеза, добро настроение и надежди за по-добро бъдеще. Вкусните традиционни блюда, които приготвяме, носят семеен уют, удоволствие на сетивата, но и риск да прекалим както с храната, така и с напитките. Изкушенията са много - и за хората с диабет, и за всички останали. За някои злоупотребите се изчерпват с покачването на няколко излишни килограма, но при хората с диабет могат да доведат до рязко спадане или покачване на кръвната захар, до поява на ацетон и до влошаване на здравето. А първото, което си пожелаваме на всеки празник, е „Здраве“ и за да го запазим, е добре да планираме нещата предварително.

За да се насладите на празника, без да влошавате контрола на захарния диабет:
Продължете да следвате вашия лечебен и хранителен режим.

Измервайте и записвайте в дневника за самоконтрол стойностите на кръвната захар. Трудно е да го правите и по време на празник, но това ще ви помогне да прецените нуждата от евентуални корекции на инсулиновите дози, храненето и физическата активност.
Не пропускайте да поставяте инсулина си. Ако сте решили да празнувате извън дома си, уверете се, че го носите със себе си.

Ако пропуснете или отложите хранене, коригирайте лечението си.
Движете се! Това е най-естественият начин да намалите кръвната си захар, дори след обилно хранене. Разхождайте се, танцувайте, отделете час време за любимия си спорт.

Какво може да смути обичайния ви режим и как да го преодолеете?

* Ако празничното ви меню започва със зеленчукови салати и туршии, последвани от предястия и мезета, бедни на въглехидрати, можете да поставите бързодействащия или предварително смесения аналогов инсулин непосредствено преди консумация на основното блюдо или дори след него. Така ще намалите риска от евентуална хипогликемия.

* Ако сте забравили да си инжектирате вечерната доза базален инсулинов аналог (бавния инсулин преди лягане) и от тогава са минали по-малко от 4 часа, може незабавно да си направите цялата доза, а ако го установите чак на следващата сутрин, инжектирайте половината от пропуснатата доза.

* Ако сте на гости или ресторант и сте забравили инсулина си у дома, е добре да си поръчате бедни на въглехидрати храни и напитки.

* Ако консумирате по-голямо количество въглехидрати - хляб и тестени изделия, картофи, боб, леща, грах, спагети, плодове, десерти и пр., коригирайте дозата на инсулина за съответното хранене и/или увеличете физическата си активност.

* Ако има изобилие от ястия и искате да опитате от повечето, яжте малки порции.

* Още преди да започнете да се храните, разберете какво предлага празничното меню и решете от коя въглехидратна храна искате да похапнете. Ако предпочетете картофена или бобена салата, ястия с ориз, макарони или картофи, намалете или напълно изключете хляба. Оставете десерта за няколко часа по-късно или се откажете от него.

* Ако на всяка цена искате да похапнете десерт, намалете или напълно изключете консумацията на хляб и въглехидрати със салатите и основните ястия.

* Внимавайте с алкохола! Никога не пийте на гладно или с храна, бедна на въглехидрати, защото това може да предизвика рязко спадане на кръвната захар и хипогликемия.

* Може да консумирате 1-3 алкохолни единици по време или след хранене, съдържащо въглехидрати. Една алкохолна единица се равнява на 25 мл концентрат, 100 мл сухо вино или една малка бира. Не забравяйте, че алкохолът е много калоричен. За да поемете по-малко калории, а чашата ви да е пълна по-дълго време, разреждайте с лед и газирана вода.

* Изпиването на 150-200 мл газирана напитка, сок, компот или студен чай със захар се равнява на поемането на супена лъжица кристална захар. От тези количества кръвната ви захар ще се покачи с до 3-4 ммол в следващите 10-15 минути, факт, който можете да използвате за бързо и надеждно излизане от хипогликемия.

* Ако напитките със захар се приемат по време на хранене или захарта е съставна част от десерт или сладкиш, богат на мазнини, покачването на кръвната захар се забавя. Ето защо шоколадът и десертите със захар могат да бъдат включени в менюто на човека с диабет, особено на празник. Ако консумираните захари надвишават препоръчаното ви количество, увеличете инсулиновата си доза и/или физическата си активност.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 80