Здраве

15 Април 2021

credoweb bg

Сенната хрема е хронично, имуно-алергично заболяване, проявяващо се най-често в месеците между март и септември, поради което се нарича и поленова алергия. Изразява се в запушване на носа, което е и най-големият дискомфорт за хората, защото трудно дишат, сякаш са задръстени и техните дихателни пътища, много обилен е и секретът, който е воднист, безцветен. Многократното кихане също пречи на всекидневната активност. 

Какво представлява сенната хрема?

Заболяването е един от подвидовете на алергичния ринит. Дължи се на възпаление на носната лигавица, развиващо се при контакт със специфичен алерген. 

Това е социално значим проблем, чиято честота се увеличава непрекъснато. Засяга между 10 и 25% от населението. В детска възраст боледуват по-често момчетата. При възрастните няма разлика в честота между двата пола.

От какво се причинява?

Основен причинител на сенната хрема са алергените. Това са молекули, които след контакт с носната лигавица предизвикват специфичен имунен отговор, водещ до възпаление. Характерните алергени, които водят да развитие на алергична реакция при алергичния ринит, са полените. Полените (тичинковият прашец) са с много малки размери, разнасят се чрез вятъра, като така става опрашването на растенията, които ги отделят. Могат да се разпространят на много големи разстояние от мястото, където са били отделени.

Замърсяването на вътрешното пространство - в дома или на работното място, както и на околната среда, също оказват своето влияние при заболеваемостта от алергичен ринит, в частност сенна хрема. В градската среда има високи нива на серни и азотни окиси, високо ниво на озон, много изгорели газове. Тук се крие и обяснението, защо сенната хрема е по-честа в градовете, отколкото в селските райони.

Кои са най-честите полени, които причиняват сенна хрема?

Известни са голям брой растения, чиито полени могат да доведат до развитие на алергична реакция.

 Дървесни: 

* Брезови: бреза, елша, габър, леска;

* Кипарисови: кипарис, хвойна, туйа;

* Букови: бук, кестен, дъб;

* Маслинови: маслинка, ясен, маслина;

* Борови: ела, бор, смърч, кедър;

* Живовлекови: живовляк.

Тревни:

* Житни: овес, пшеница, царевица, ечемик и др.

* Фуражни треви: ежова главица, ливадна тимотейка, обикновена миризливка, райграс, ливадна ливадина и др.

Плевели: щир, коприва, живовляк, лапад, пелин.

Амброзията и дивият пелин са от плевелите, които отделят едни от най-силните алергени. Те са широко разпространени в запустелите земи и покрай пътищата и пътеките. 50% от страдащите от сезонен ринит са алергични към тревни полени, а 25% към плевели.

Началото на поленовия сезон започва с цъфтежа на дърветата в края на месец февруари и началото на месец март. Дървесните полени са най-много през пролетта. Най-голяма е концентрацията на тревните полени през късната пролет и лятото т.е. от май до август, защото именно тогава цъфтят тревите. Тези, които са отделяни от плевели са в най-голяма концентрация през лятото и есента - от юли до октомври. На база на данните за периода на цъфтеж на отделните видове растения се изготвя поленов календар, който е много полезен за преценка на максималната поленова концентрация във въздуха.  

Какви са симптомите на сенната хрема:

* сърбеж в носа;

* сърбеж в очите, дори и в ушите;

* сърбеж в гърлото;

* постоянно запушен нос;

* течащ нос, упорита хрема - секреция, която е бистра, водниста и обилна;

* кихане, което често е многократно и експлозивно.

Други симптоми, които се наблюдават при сезонния алергичен ринит, са намалено обоняние, главоболие, болка в ушите, алергична кашлица,  сълзене и зачервяване на очите, умора, сънливост, физическо неразположение, раздразнителност. Конюнктивитът често съпътства сезонния алергичен ринит. Трябва да се отбележи, че запушен нос без хрема също насочва към алергичен проблем, подчертава алергологът д-р Надя Сербезова. Симптомите  се засилват при слънчево, сухо и ветровито време и намаляват, когато е влажно и дъждовно.

Как се диагностицира сенната хрема?

Подробната анамнеза, снета от лекар, е много важна, за да се постави диагнозата. Трябва да се установи, има ли връзка между контакта с определени специфични алергени и появата на оплаквания - като например при излагане на полени навън. Важно е да се установи дали симптомите се наблюдават през цялата година или само през определен сезон, както е при сенната хрема. Освен това лекаря прави оценка на характера и продължителността на симптомите, придружаващи заболявания, търси данни за алергични заболявания в семейството.

Идеалният вариант е тестуването да се планира извън поленовия сезон. Но когато симптомите са неясни, най-често в първия поленов сезон, и особено при наличие на усложнения – серозен отит, синузит, увеличена трета сливица, задно носно стичане и хронична кашлица, нямаме абсолютни противопоказания за тестуване и през сезона. Кожноалергичният тест представлява откриване на антитела, изработени от организма в резултат на срещата с алергена на ниво кожа, и не очакваме някакви тежки алергични реакции, когато тестуваме с алергени от полени, домашни любимци, микрокърлежи в домашния прах и плесени, пояснява алергологът и УНГ специалист д-р Марияна Мандажиева

Какво е лечението на сенната хрема?

Терапията е комплексна, продължителна и се назначава от специалист алерголог или УНГ лекар, които много често работят в екип.

Превенцията е в избягване на алергена и мерки за контрол на околната среда. Поради широкото разпространения на полените, особено в пиковите им месеци, мерките за избягването им са доста трудни. Препоръчва се да не се излиза навън по време на високата поленова концентрация. Тя е такава през сухи, слънчеви и ветровити дни, най-вече сутрин. Препоръчва се, колкото е възможно, да се държат затворени прозорците на къщите или колите по време на поленовия сезон, вземане на душ след пребиваване на открито, носене на очила, избягване на тревни площи, поленови филтри за колите. При всички случаи е необходимо да се избягват неспецифични тригери като пушек, най-вече цигарен дим, силни парфюми и миризми, резки смени на температурата, замърсен въздух на обществени места.

Лечение на алергичен ринит с лекарства

Медикаментозното лечение има за цел да блокира действието на хистамина, който е основен медиатор на алергичната реакция. Чрез медикаментите се цели да се намали отока на носната лигавица, подтискане на алергичното възпаление, както и да се намалят рецидивите на симптомите.

В съвременното лечение на сенна хрема се прилагат новата генерация Н1 антихистамини, при които няма седативен ефект. Те блокират вазодилатацията, хиперсекрецията, кихането и сърбежа. Най-голям е ефекта им върху сърбежа, кихането и секрецията. Поради това, че не повлияват достатъчно конгестията, се комбинират с деконгестант. Имат бърз ефект, който се проявява още на първия час. Дозират се еднократно дневно. 

Специфична имунотерапия или десенсибилизация е единствената терапия, която може да повлияе естествения ход на характерната пролетна алергия. Чрез нея се цели намаляване на реакциите на организма при среща с алергена и потискане на алергичното възпаление. Имунотерапията или т.нар. десенсибилизация, има лечебен и превантивен ефект, като предпазва организма от последваща сенсибилизация. Тя може да бъде подкожна - противоалергични инжекции, назална или сублингвална. Назначава се от алерголог. Използват се стандартизирани препарати и може да се прилага с останалите форми на лечение. Обикновено се прилага  при пациенти, при които няма добър контрол на симптомите посредством медикаментозното лечение или пациенти нежелаещи прием на медикаменти. 

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook