Ново изследване установи, че 25% от всички пациенти с коронавирус, които са починали във Великобритания, са страдали от диабет. Това заболяване се оказва един от основните рискови фактори, водещи до фатален край вследствие на COVID-19, съобщава The Daily Mail.

Властите във Великобритания за първи път публикуваха данни за здравословното състояние на починалите от коронавирус в страната. Според медиците само 5% от жертвите на COVID-19 са били относително здрави, защото не са имали изявени симптоми на друго заболяване. А 95% са били с някакъв хроничен здравословен проблем. От 20 332 пациенти, починали след 31 март, когато е започнало воденето на подобна статистика, 5 873 или 26% са били с диабет.

От това заболяване във Великобритания страдат около 4 млн. души. Диабетът прави хората по-податливи на различни инфекции. Повишеното ниво на захар в кръвта отслабва имунната система на хората и тя по-бавно реагира на вируси като COVID-19. Освен това диабет тип 2 често води до затлъстяване, което е доказан рисков фактор за по-тежко протичане на коронавирусната инфекция.

Лекарите твърдят, че диабетиците по-добре ще се справят с COVID-19, ако контролират заболяването си.

Сподели във Facebook