Здраве

11 Февруари 2022

Животът днес

Известно е, че общото здравословно състояние на хората, както и на сърцето им, зависят от начина им на живот. Затова учените непрекъснато напомнят, че освен правилното хранене, качествения сън и достатъчната физическа активност, необходимо е още да се избягват вредните навици. Наскоро експерти съобщиха, че пушенето може да доведе до запушване на артериите и последващ сърдечен пристъп. Учените отбелязват, че смъртността от сърдечносъдови заболявания, предизвикана от цигарите, може да достигне 15%. Този вреден навик води до уплътняване на артериите и формиране на тромби не само в сърцето, а и в ръцете и в краката, съобщиха специалистите.

Никотинът обаче не е единственото вредно вещество в цигарите. При производството им се използват много опасни за здравето компоненти като смоли, въглероден оксид и др. Те се натрупват в артериите и главния мозък, провокирайки инфаркт, инсулт или заболявания на периферните кръвоносни съдове. Според експертите именно пушенето е една от причините за „подмладяването“ на инфаркта.

Доказано е, че всяка изпушена цигара намалява живота на човека с 5 минути. Затова кардиолозите твърдят, че отказът от пушенето е най-важната крачка, която трябва да направят хората, ако искат да подобрят здравословното състояние на сърцето си.

Сподели във Facebook