Здраве

25 Септември 2020

Животът днес

Европа е залята от втора вълна на коронавируса, предупреждават експерти. Плашещият ръст на броя на заразените принуждава властите в много страни отново да въведат ограничения. На някои места се забранява продажбата на алкохол вечер, на други се отменят карнавали, на трети мерките са по-строги и обхващат свободата на придвижване.

Повече от половината европейски страни съобщават за увеличаващ се с 10% брой на заболелите от COVID-19 през последните две седмици, съобщава CNN.

„Това, което сега преживяваме, е началото на втората вълна“, предупреди Себастиян Курц, канцлер на Австрия. В страната през първата половина на септември броят на новозаразените на ден е надскочил 800, което не се е случвало от март месец. Рекорд по брой на регистрирани с коронавирус отбелязват в Чехия и във Франция. Напрегната е ситуацията и в Испания, където на 100 хиляди жители се падат 268 заразени с COVID-19. Това е повече от пика през април.

Втората вълна на коронавируса обаче не е засегнала само Европа. В Израел, където пандемията беше вкарана в много приемливи граници и заболели почти нямаше, броят им започна да расте през лятото, за да стигне до 4764 на ден през септември.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо в обръщение към нацията заяви, че в страната е започнала втора вълна на коронавируса и положението може да е по-тежко в сравнение с пролетта. По думите му през март, когато беше обявена карантината, на ден са били регистрирани около 50 нови случая на заразени с COVID-19. През септември обаче техният брой е достигнал 300-400.

Според експертите този път коронавирусът се открива предимно при млади хора, при които заболяването протича по-леко. В Испания например втората вълна на пандемията е засегнала хора до 40-годишна възраст. Заедно с нея са се понижили и леталните изходи от заболяването – през пролетта COVID-19 е отнемал живота средно на 700 души на ден, а днес техният брой е около 70.

Коронавирусът във Великобритания също се е „подмладил“ – най-често боледуват хора от 18 до 24 години. Във Франция средната възраст на пациентите с COVID-19 е 32 г. Смъртността също е ниска – през последния месец са починали максимум 16 души.

Сподели във Facebook