Здраве

4 Януари 2022

credoweb bg

Новият щам на SARS-CoV-2 – Омикрон причинява все повече заболявания в България, включително и сред хора, които са ваксинирани с по две дози. Засега най-защитени са тези, които са си поставили и бустерна трета. До момента клиничните данни показват сравнително по-леко протичане на заболяването при пациентите с Омикрон, но все още това не може да се приеме категорично, заради ниския брой наблюдавани случаи. Аналогии с други държави също не могат да бъдат категорични, защото има сериозни различия във възрастовата структура и общия здравен статус на населението.

Със сигурност COVID-позитивните пациенти у нас са много повече от официално обхванатите в статистиката. На първо място далече не всички хора, които имат някакви симптоми на вирусно заболяване, се обръщат към здравната система, а мнозина си правят у дома станалите много популярни антигенни тестове от аптеката, които никъде не се регистрират. От друга страна, вече се натрупва информация, че пациенти с изявени симптоми имат по няколко отрицателни антигенни теста, преди домашното изследване да даде позитивен резултат. Причината за това може да е и в неправилно изпълнение на действията по вземане на пробата, извършването на теста и отчитането на резултата. Но все повече пациенти забелязват, че тестът дава положителен резултат едва, когато пробата е взета от гърлото, а не от носа, каквато беше масовата практика при предишните пандемични вълни.

Затова в момента препоръката е да се следват стриктно инструкциите на производителите на антигенните тестове за извънболнична употреба и пробата да се взема чрез натривка от гърлото. Това може да става и самостоятелно от самия пациент пред огледало и при насрещна светлина. Тампонът следва да обтрие зоната около сливиците и увулата (мъжеца).

Златен стандарт за доказване на коронавирусната инфекция си остава RT-PCR диагностиката в професионални лабораторни условия и интерпретация от специалист.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook