В Япония днес живеят 20 хиляди столетници, а само преди 40 години техният брой е бил не повече от сто. В средата на 2017 г. почина 106-годишният лекар Сигеаки Хинохара, който до последно приемаше пациенти в токийска клиника. Благодарение на медицинското си образование и непрекъснатото водене на записки, той успя да стигне до рецептата на дълголетието.

Според Хинохара човек трябва да се радва на живота, на личните си успехи и на тези на околните. Лекарят е убеден, че умението да се веселиш е по-важно от храната, съня и лекарствата.

На второ място японецът поставя умереното и правилно хранене. Идеалната закуска, твърди той, е чаша кафе или портокалов сок. Обядът най-добре е да се пропусне, занимавайки се с нещо увлекателно, а вечерята трябва да се състои от ориз, риба и зеленчуци.

Хинохара предлага всеки да гради планове и да ги записва в тефтер. Мечтите са материални и колкото повече човек мисли за тях, толкова са по-големи шансовете да ги постигне.

По думите на столетника хората не бива да се втренчват в себе си. Трябва да търсят събеседници и с тях да споделят опита си, да държат на семейството си и да прекарват максимално време с него.

Сред тайните на дълголетието Хинохара е включил още съветите да помним за възрастта си, да се доверяваме на себе си, а не на лекарите, да не се самосъжаляваме, да четем, да се равняваме по най-добрите, за забравим за болката, да намерим истинските ценности и да не се подценяваме.



 

 

Сподели във Facebook