Всяка домакиня знае, че чесънът е безценна подправка за много ястия. Но освен, че е вкусен, той е и изключително полезен за здравето. Защо?

Нормализира храносмилането

Чесънът активизира производството на ферменти, които играят ключова роля в процеса на храносмилане. Той предотвратява инфекциите в стомашно-чревния тракт, процесите на гниене и блокира различните отрови.

Подобрява дейността на черния дроб

Чесънът помага за нормализиране на работата на жлъчния мехур, което му позволява да произвежда жлъчка в необходимото количество. Това е полезно за черния дроб, защото не се натоварва.

Укрепва сърдечносъдовата система

Чесънът съдържа статини, които намаляват количеството на холестерол в кръвта, това помага на сърдечносъдовата система.

Бори се с онкологичните заболявания

Чесънът може да се използва и като профилактика срещу рака. В състава му присъстват кверцетин и алицин, които са природни антиоксиданти, а феруловата киселина предотвратява появата на рак и предпазва организма от токсичните вещества.

Помага при заболявания на нервната система

Чесънът съдържа селен, цинк и германий, който са натурални средства, помагащи при депресия.

Кога не бива да се употребява чесън

Независимо от многото си положителни ефекти за здравето, в някои случаи употребата на чесън не се препоръчва. На първо място за чесъна трябва да забравят хората със заболявания на черния дроб. Причината е, че преработването на чесъна се отделят вещества, с които болният черен дроб не може да се справи така лесно както здравият. Чесънът не бива да присъства в менюто и на пациенти с:

  • бъбречни заболявания
  • гастрит и язва
  • жлъчнокаменна болест
  • панкреатит
  • хемороиди.
Сподели във Facebook