Акнето е проблем най-вече тийнейджърски, но се случва и пъпките да не са само „младежки”. То се появява, когато мастната жлеза под въздействието на хормоните започва да свръхпроизвежда себум.

Специалистите говорят за няколко вида акне – ретенционно, възпалително, нодулно-кистозно, комедонно, папулозно и т.н.

Важно е в началото да се разберат причините и да се приложи индивидуално лечение за справяне с надупчената кожа - лекарства, козметични продукти, процедури, билки, хранене, хигиенна. Но все пак съществуват универсални правила за красиво личице без комедони.

Здравословно хранене

Шепа ядки на ден. Ядките – орехи, фъстъци, бадеми или макадамия, са изключително богати на селен, цинк, висококачествени масла и омега 3 мастни киселини, които са много полезни за намаляване на кожното възпаление и предотвратяване появата на пъпки.

Млечните продукти обаче правят бели, тъй като кравешките хормони стимулират мастните жлези и запушват порите, което води до акне. При пъпчиво лице храните е най-добре да са обезмаслени. Не бива да се хапват и мазнини, сладкиши, снаксове, бял хляб. От менюто трябва да се изключат още газираните и алкохолните напитки.

Хубавата кожа обича да се храни с много плодове и зеленчуци, както и да пие поне два литра вода дневно.

Правилната козметика

Предпазването от вредните слънчеви лъчи е най-лесният начин да се постигне по-хубава и гладка кожа.

При по-мазна кожа е добре козметиката да съдържа антиоксиданти и пептиди, тъй като те увеличават производството на колаген, изключително важен за по-млада и здрава кожа. Последователността на нанасянето на разкрасяващите мазила е също толкова важна, както и съдържанието им. Най-активните съставки би трябвало да се нанасят веднага върху чистата и суха кожа. Всичко, което е разтворимо във вода, трябва да отиде на първо място, следвано от по-плътните и кремообразни продукти. Чак накрая е предпазващото от слънцето мазило.

При акне се препоръчва козметиката с ретинол, тъй като помага за регенерацията на кожните клетки и увеличава производството на колаген, а и има страхотен противовъзпалителен ефект.

Ексфолирането е задължително, за да се изчистят порите от мазнините и мъртвите клетки. Препоръчва се ексфолиация с продукти, които съдържат салицилова и гликолова киселина. Микродермабразиото също е добра процедура за отърваване от мъртвите повърхностни клетки.

Козметичните продукти при акне обикновено съдържат витамин А, цинк, салицилова киселина, алантоин и D-пантенол. При супер мазна кожа е добре на етикета да пише „некомедонно” или „без мазнини” (oil free).

Разкрасяващи процедури

В арсенала за битката с пъпките влизат локални, системни средства, химични пилинги, различни лазерни и светлинни технологии, микронийдлинг и други процедури.

При сериозни проблеми с акнето е добре на всеки две седмици да се прави дерматологично почистване на кожата. Друг вариант са химичните пилинги, най-често с млечна, салицилова, пирувикова, бадемова, азелаинова или гликолова киселина. Козметичните студиа предлагат и фотодинамична терапия, фототерапия със синя или червена светлина, лазерни пилинги.

Различните процедури може да се комбинират, но винаги е необходима консултация със специалист дерматолог.

Домашните чалъми

Кожата може да си глътне малко мерло, тъй като червеното вино съдържа ресвератрол - мощен антиоксидант и полифенол, който се справя успешно с пъпките.

Склонната към акне кожа може да се мие с домашно приготвени тоалетни трици, които се приготвят от изсушени, обелени и смлени конски кестени. Изплакването на лицето с хума, настойка от невен или разреден ябълков оцет също е добре дошло при повече себум.

Билките с доказано антисептично и противовъзпалително действие са глухарче, лайка, смрадлика, корен от репей, бял равнец, коприва, еньовче и маточина, но приготвянето на отвари с тях трябва да става след консултацията със специалист.

Помагат още масло от чаено дърво, хамамелис, куркума, лимонов сок, портокалови кори, аспирин и мед, канела. Лимоновият сок например може да се смеси с розова вода в съотношение 1:1 и да се използва като почистващ лосион вечер.

Хигиената

Отстраняването на грима преди лягане е задължително, иначе порите се запушват, кожата се изсушава много, бактериите проникват.

Акнето не се появява при мръсна кожа, а при производството на излишно количество себум, който запушва порите и се инфектира. Затова и прекаленото миене и почистване прави беля, тъй като още повече изсушава кожата, а това води само до производството на повече себум. Стискането на пъпките е друга груба грешка, тъй като пречи на заздравяването.

Много дами не почистват редовно четките за грим, а това е един от сигурните начини бактериите да пробият кожата и да причинят неприятните пъпки.

Мръсната калъфка на възглавницата е друг замърсител на хубавото лице. А най-новият и модерен трамплин за бактериите е непочистеният умен телефон.

Сподели във Facebook