За здрави детски зъбки и красиви усмивки

В основата на модерното виждане в денталната медицина е профилактиката. Тъй като най-често срещаните заболявания – кариесът и неговите усложнения, започват развитие в детска възраст, то обект на профилактиката са децата. Най-важното е редовното посещение при дентален лекар - на всеки шест месеца, а при деца с висок риск от кариес - и по-често. Първият преглед трябва да е след навършване на 6-месечна възраст, свързан е с появата на първите зъбки, съветва д-р Евелина Бельовска от дентални клиники ЕО Дент.

Кои са техниките за миене на първите зъбки? Първата грижа е почистването на зъбите с тампонче, напоено с кислородна вода, после се включва четка, а на по-късен етап и паста за зъби, като до 3-годишна възраст пастата е без флуор. След това като допълнително средство за почистване на междузъбното пространство се включват конците, а след 6 години - и водите за уста. Част от профилактиката на кариеса е приемът на флуор под контрола на дентален лекар, който след индивидуална оценка ще препоръча флуорни таблетки, локално приложение на флуорни гелове, лакове или просто използване на флуорна паста, съветват експертите.

Благодарение на инициативите на дентални клиники ЕО Дент: месеците на детската профилактика и безплатните прегледи всяка година на 1 юни, които са съчетание на забавления за децата и профилактична дейност, в тях се включват все повече родители. Специалните кабинети привличат малчуганите като обстановка, предлагат мотивационни материали, които им помагат бързо и лесно да научат много за здравите зъбки, как да ги мият и пазят.

През целия юни прегледите за деца са безплатни, а децата с увреждания ще получат и безплатно лечение, информират от клиниката и допълват: поддържането на добра хигиена на зъбите не е достатъчно за предпазване от кариес. То трябва да е съчетано с балансирано хранене – с избягване на въглехидратните храни, на шоколади, вафли, захарни близалки и др.

Препоръчителни са храните със самопочистващ ефект – моркови, ябълки и др., а след хранене да се създава навик за използване на дъвка. Най-добрата течност е водата и е добре подсладените напитки да бъдат направо забравени, категорична е д-р Бельовска. Рационалното хранене е в основата на профилактиката на кариеса, но то повлиява цялостния растеж и развитие на детето, подчертава още тя и отново припомня: изберете своя детски дентален лекар и не забравяйте следващия профилактичен преглед. (ЖД)

      

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 10