Здраве

29 Октомври 2019

Животът днес

В съвременния свят все повече млади хора се сблъскват с високото кръвно налягане. Хипертония вече се диагностицира и при 40-годишните, затова специалистите предупреждават, че тя се превръща в много сериозен проблем и заплашва с мащабите на епидемия. Въпреки това заболяването продължава да е забулено с митове. Кои са най-разпространени от тях и каква е истината:

Хипертонията не е особено опасна

Всъщност е точно обратното. Хипертонията предизвиква негативни промени в кръвоносните съдове, които могат да доведат до инсулт, инфаркт или увреждане на бъбреците.

Нормата на кръвното налягане е индивидуална

Битува мнението, че всеки човек си има свое кръвно налягане, с което организмът му се чувства комфортно. Според специалистите обаче не бива да се игнорират установените граници на кръвното налягане. Само при хронични и тежки заболявания може да се приеме за нормална промяната в тези показатели.

Народната медицина помага

Ако някой смята, че в миналото хората са пили билки и са били здрави, нека да провери каква е била продължителността на живота тогава. Хората от предишните поколения просто не са доживявали до възрастта, в която се появяват много заболявания.

Най-важна е наследствеността

Естествено, при хипертонията присъстват факторът наследственост. Въпреки това учените са категорични, че тя е предотвратима, ако навреме се вземат мерки и се спазват препоръките на лекарите.

Сподели във Facebook