Американски учени установиха, че захарта може да доведе до зависимост както кокаина. Затова, когато хората си обещават да се разделят с вредните навици особено след Нова година, най-често се провалят в употребата на сладки продукти. Според специалистите желаещите да живеят здравословно трябва да са готови за трудна борба със зависимостта от захар. Оказва се, че отказът от този преработен продукт може да се превърне в истинско изпитание.

Когато захарта попадне в организма на човека, тя засяга на първо място вкусовите рецептори, които имат пряка връзка с областите в мозъка, отговарящи за появата на зависимост, доказаха учените. След това тя влиза в кръвотока, което предизвиква скок в нивото на захар и инсулин в кръвта.

Според статистиката гражданите на САЩ ежедневно консумират много повече захар от количествата, препоръчани от медиците. Това на свой ред увеличава броя на пациентите със затлъстяване, захарен диабет и сърдечносъдови заболявания.

Ако хората изключат захарта от менюто си, могат да подобрят не само физическото, а и психическото си здраве, защото този продукт, както и спиртните напитки, предизвиква депресия.

Сподели във Facebook