Специалистите отдавна твърдят, че обилната закуска ускорява обмяната на веществата, а това е една от гаранциите за стройна фигура.

Ако искате обаче да се сдобиете с желания ефект, трябва да закусвате не по-късно от един час след ставане, защото тогава организмът по-добре регулира инсулина, в клетките се повишава чувствителността на рецепторите към този хормон. Това предпазва от инсулинорезистентност, както и от метаболитни нарушения, водещи до наднормено тегло и диабет.

Съвсем наскоро експерти проведоха изследване и определиха кои продукти и съчетанието между тях ускоряват обмяната на веществата. На първо място специалистите поставят овесените ядки с плодове и с други ядки. Тази комбинация съдържа „бавни“ въглехидрати, които за дълго време съхраняват чувството на ситост, защото за усвояването им организмът изразходва повече енергия.

Яйцата с домати и лук също са много добър вариант на закуска. Яйцата са богати на хранителни вещества, които увеличават мускулната маса и гонят глада, което предпазва от преяждане и помагат за поддържане на нормално тегло. Когато са съчетани с домати и лук, ефектът е още по-добър – подобрява се състоянието на кръвоносните съдове, което също влияе благоприятно върху обмяната на веществата, понижава се и рискът от сърдечносъдови и мозъчни заболявания.

Учените съветват да се закусва и с кисело мляко с плодове. Така организмът се снабдява с мононенаситени мазнини и белтъчини, което позволява да се ускори метаболизмът и изгарянето на мазнините. Плодовете съдържат антиоксиданти, които също помагат на обмяната.

Авокадо с пълнозърнест хляб е идеална алтернатива на филията с масло, твърдят учените. Авокадото съчетава полезни омега-3 мастни киселини и фибри, подобряващи дейността на стомашно-чревния тракт, което има важна роля за намаляване на теглото.

Зеленият чай или водата с лимона също се препоръчват от специалистите, защото дават възможност на организма да възстанови загубената влага, без която активният метаболизъм е невъзможен.

Сподели във Facebook