Ходенето пеша е много здравословно за по-ленивите хора, които не могат да се организират да посещават редовно спортната зала. Според някои учени то има преимущество пред фитнеса.

С всяка изминала година все повече хора избират ходенето пеша като алтернатива на фитнеса в спортна зала. Така се избягва спазването на точен час и във всеки удобен момент човек може да се облече в удобни дрехи и да излезе на разходка. При ходенето има по-малка вероятност от травми и както показват многобройните изследвания, то е изключително полезно за здравето. Учени от американския Институт за изследвания на аеробиката, под ръководството на д-р Стивън Блеър, провели уникален експеримент. В продължение на 8 години те наблюдавали 13 000 души, които ежедневно ходели пеша по половин час. Учените открили, че рискът от преждевременна смърт за пешеходците е значително по-нисък, отколкото за тези, които не се движат редовно. При друго изследване лекарите установили, че хората, които ходят по 30 минути всеки ден, живеят 1,3 години повече от тези, които не обичат да ходят. Финансистите биха казали, че това е много добра инвестиция – влагаш само 30 минути на ден, за 12 години се разхождаш 49 дни и удължаваш живота си с година и 3 месеца!

 Защо разходките са здравословни

 Редовното ходене:

        - понижава нивото на холестерола;

        - понижава кръвното налягане;

        - увеличава издръжливостта на сърцето и съдовете;

        - повишава плътността на костите;

        - изгаря калории, помага за добрата физическа форма.

 Подготовка

Облечете свободни и леки дрехи от естествен материал, които не ограничават движенията ви. Обувките трябва да са удобни. Започнете разходката с кратка загрявка и прости упражнения за разтягане. Само за няколко минути ходене с умерено темпо кръвта нахлува в мускулите и те се разтягат по-лесно. Ходенето натоварва основно мускулите на краката, но не забравяйте да разтегнете и мускулите на гърба, раменете и ръцете. Така може да свалите натрупаното през деня напрежение и разходката ви ще е по-приятна и полезна.

Старт

За да не се чувствате изтощени след разходката, спазвайте 4 прости правила:

1) Не изминавайте много дълги разстояния. Започнете с 5 минути ходене, а след това постепенно го увеличавайте.

2) Не гонете скорост. Най-добре е да се движите с умерено темпо. Гърбът и главата трябва да са изправени, раменете отпуснати.

3) Движението на ръцете трябва да е естествено, дишането дълбоко. Ако започнете да се задъхвате, намалете темпото. По-добре е да избягвате спускането по наклон и ходенето по пясък.

4) Ако по време на разходката ви е трудно да разговаряте, значи ходите много бързо. За да извлечете максимална полза от разходката, е по-добре да не говорите – така няма да пречите на дишането си. То трябва да е ритмично, в такт с крачките.

Резултат!

Оздравителното ходене е физическа активност, на която сами определяме правилата за тренировки. Например, ако сме започнали да преодоляваме по-леко и по-бързо предишното разстояние, можем да увеличим темпото. Лекото изкачване повишава издръжливостта на сърдечносъдовата система и укрепва мускулите на краката. След всяка тренировка правете упражнения за разтягане, за да не ви болят мускулите на следващия ден. Добра идея е, докато ходите, да слушате музика. Тя зарежда с енергия и добро настроение и помага на движението в определено темпо.

Въпреки съветите на експертите за 30 минути ходене всеки ден, не е необходимо да спазвате строго това правило. Тренирайте, когато ви е удобно. Може да ходите по 10 минути всеки ден или по няколко часа 2-3 пъти в седмицата. Важното е разходката да ви е приятна. Удоволствието от нея е гаранция за постигане на добра физическа форма.

Сподели във Facebook