Много хора са чували за ползата от лененото семе, но не го употребяват. Учените обаче за пореден път съветват да го включим в менюто си. Защо?

Подобрява сърдечносъдовата дейност

В лененото семе се съдържат изключително полезните омега 3 мастни киселини. Резултатите от много изследвания показват, че те са много важни за добрата дейност на сърдечносъдовата система. Освен това лененото семе е богато на фибри, което нормализира нивото на холестерол в кръвта.

Влияе на храносмилането

Фибрите са важни и за храносмилателния тракт. Те се задържат в стомаха, което е гаранция, че организмът ще усвои повече полезни вещества. Фибрите в лененото сема намалява желанието да се яде нещо сладко и помагат за намаляване на теглото.

Укрепва здравето на жените

Лененото семе се препоръчва за жени в менопауза, защото в този период се намалява нивото на важния за женското здраве хормон естроген. А в състава на лененото семе присъстват природни хормони  - лигнани, които помагат да се увеличи производството на естроген и предпазват от заболявания на костите и на сърдечносъдовата система.

Подмладява

Лененото семе подмладява организма на клетъчно ниво.

Източник на полезни вещества

В лененото семе се съдържат много здравословни компоненти, необходими за нормалното функциониране на целия организъм. То е богато най-вече на магнезий, който е изключително полезен за мускулите. Ако страдате от крампи или стоите дълго време изправени, включете в менюто си ленено семе.

Бори се с рака

Учени доказаха, че омега 3, съдържащи се в лененото семе,  помагат да се потисне развитието на онкологични заболявания. Те са особено ефективни при рака на млечната жлеза.

Сподели във Facebook