Здраве

26 Февруари 2018

Животът днес

Канадски учени стигнаха до извода, че няма една единствена причина за пушенето сред подрастващите. Затова, ако се съсредоточим само върху един рисков фактор, няма да помогнем на тийнейджърите да устоят пред изкушението да запалят цигара, предлагана им от приятелите.

Според специалистите в борбата с пушенето сред младежите трябва да се отчитат индивидуалните фактори: възраст, самооценка, употреба на алкохол и успеваемост в училище. Не бива да се забравя и влиянието на околните – дали родителите и приятелите пушат, както и политиката на училището относно вредния навик.

В проведеното изследване взели участие 877 подрастващи, като в началото всички били на 13 години и нито един от тях не е пробвал цигари. През следващите пет години на три месеца експертите провеждали между тях допитване дали не са започнали да пушат и какво им е повлияло евентуално да вземат това решение. Оказало се, че 421 (48%) деца са започнали да пушат, а 87 (21%) от тях ежедневно. Специалистите установили, че животът в непълно семейство и ниската успеваемост в училище увеличават риска тийнейджърите да станат подвластни на вредния навик. Употребата на алкохол и други тютюневи изделия увеличава опасността от пристрастяване към цигарите от 3 до 5 пъти. Наличието на братя или сестри, както и връстници, които пушат, повишават риска от 2 до 3 пъти. Сериозен дял имат и пушещите родители или учители.

Голяма е вероятността да станат пушачи и младежи, които са в стрес, поведението им е импулсивно и проявяват възприемчивост към рекламите на цигари.

В същото време полът, образованието на родителите, търсенето на нови усещания, физическата активност и спортът не оказвали никакво влияние върху младежите да посегнат към цигарите.

Сподели във Facebook