Специалистите препоръчват в студените месеци особено внимателно да следим за съдържание на витамин С, биофлавоноиди и други биологично активни вещества в продуктите, които употребяваме. Това е един от начините да поддържаме имунната си система, ставите и кожата в добро състояние.

Защо не бива да пренебрегваме грейпфрутите през зимата:

  1. Един грейпфрут съдържа дневната норма от витамин С.
  2. А в половин грейпфрут (150 г) има 60 кал, затова не може да повлияе на теглото ни.
  3. Грейпфрутите са богати на магнезий, калций, желязо, каротеноиди, калий и витамини от групата В.
  4. Съдържат етерични масла и никотинова киселина, които помагат да се справим с безсънието и главоболието.
  5. Този плод има нисък гликемичен индекс – 25 единици, затова може да се употребява при диабет.
  6. Грейпфрутът е ценен източник на пектин и фитонциди, а съдържащото се в него вещество нарингин помага на стомашно-чревния тракт, активизира дейността на черния дроб, подобрява храносмилането. Всичко това е полезно за хора, които искат да отслабнат.

Учените обаче предупреждават, че лекарствата не бива да се пият със сок от грейпфрут, защото ще загубят ефективността си. Съществуват и някои противопоказания за употребата на този плод, затова първо се посъветвайте с личния си лекар.

Сподели във Facebook