Всеки човек е имал моменти, в които е бил разсеян, усеща, че паметта му изневерява и не може да си спомни елементарни неща. Някои хора може да се окажат в такова състояние продължително време, което съществено влошава качеството им на живот и оказва негативно влияние върху взаимоотношенията им с околните.

Понякога обаче не става въпрос за диагноза като деменция, а за временни проблеми с паметта, които могат да бъдат предизвикани от различни фактори. Кои са те?

Нарушения във функциите на щитовидната жлеза

Те се проявяват като усещане за горещина, последвано от студени тръпки. Хората са обхванати от чувство за тревога и безпокойство. В резултат проблемите с щитовидната жлеза може да доведат до депресия и влошаване на паметта. Тук на помощ идва ендокринологът, посещението при когото не бива да се отлага.

Приливи на кръв в главата

Това може да се случи на всеки, а вследствие на прилива на кръв в главата хората губят способността да мислят адекватно, появяват се бели петна в паметта им. Специалистите отбелязват, че подобно явление не може да причини сериозни вреди на главния мозък. Когато кръвта се изтегли от главата, паметта се връща.

Недоспиване

При хората, които не си осигуряват необходимото за нормалното функциониране на организма им количество сън, може да се появят нарушения в паметта. Чувстват се вяли и разсеяни. За да се справят с проблема, е необходимо само да си легнат навреме и да определят най-благоприятната за тях продължителност на съня, която не е еднаква при всички хора.

Депресия

Учените са открили, че в депресивно състояние хората може да загубят синапси в мозъка, обезпечаващи клетъчната връзка. Поради това се нарушава и способността да се запомня информация, човек става разсеян. След излизане от депресивното състояние, паметта се завръща.

Пушене

Никотинът оказва негативно въздействие на само върху белите дробове, но и върху паметта. При хората, подвластни на вредния навик, се нарушава кръвообращението, поради което се влошава способността на мозъка да обработва и запаметява информация.

Застоял начин на живот

Редовното физическо натоварване подобрява паметта, повишава настроението и гарантира добър сън.

Недостиг на витамини и микроелементи

Дефицитът на важни за организма вещества, влошава паметта и мисленето. Проблемът може да се отстрани със здравословно и балансирано хранене.

Сподели във Facebook