Всички лекари съветват да прекарваме повече време навън. Предлагаме ви най-популярните отговори на въпроса защо разходките трябва да станат част от ежедневието ни:

1. Разходките укрепват имунитета

В Япония отдавна съществува метод, който не само избавя от стреса, но и има положително въздействие върху имунната система. Нарича се Shinrin-yoku или forest bathing. Специалисти от Nippon Medical School в Токио твърдят, че разходката в гората може да увеличи количеството на противораковите вещества и да повиши активността на тези, които унищожават раковите клетки. Изследователите съветват: „Разхождайте се в гората, за да отдъхнете, дълбоко вдишвайте въздуха, в който се съдържат особени летливи вещества – фитонциди“. Всичко е именно в тези фитонциди – те убиват или потискат растежа и развитието на болестотворните бактерии.

Освен повишаване на имунитета учените открили още, че разходките в на чист въздух понижават кръвното налягане и намаляват изработването на кортизол - хормона на стреса.

2. Понижават риска от депресия

През есента и зимата много хора изпадат в лошо настроение, което бавно може да премине в депресия. За да не се случи това, учените съветват колкото може по-често да се разхождат на чист въздух. Според изследване на учени от Станфордския университет 90-минутна разходка в гората понижава активността на конкретна област в главния мозък, която действа, когато човек изпитва негативни емоции или е в състояние на депресия. Така че появата на депресия зависи от мястото, където хората живеят. Според специалистите жителите на градовете са по-склонни към тревожни и афективни разстройства съответно с 20 и 40% в сравнение с тези, които живеят в селска местност.

3. Подобряват паметта и концентрацията

Ако скоро ви предстои изпит, излезте сред природата, когато усетите, че повече нищо не можете да научите. Учени от Мичиганския университет провели изследване и установили, че разходките в гората даже и през зимата помагат да се подобрят паметта и концентрацията с 20% в сравнение с разходките из града. Резултатите от друго проучване, публикувани в American Journal of Public Health, показват, че децата със синдром на дефицит на внимание и хиперактивност са по-съсредоточени, когато се намират на чист въздух.

4. Гарантират добър сън

Здравият сън е свързан с излизането навън и срещата със слънцето. По данни на изследване, публикувано в The Journal of Clinical Sleep Medicine, хората, които повече време се намират на улицата или в помещения с естествена светлина, спят средно с 46 минути по-дълго през нощта. Тези хора имат по-добро настроение, физически са по-активни и като цяло – по-щастливи.

5. Укрепват семейството

Въпреки че този факт няма пряко отношение към здравето, безспорно настроението в семейството винаги влияе върху емоционалното, психическо и физическо състояние на хората.

Учени от университета в Илинойс, САЩ, направили следния извод: ако семейството редовно прекарва известно време заедно сред природата, това поражда чувство на идентичност и съпричастност. А това укрепва отношенията между партньорите.

 

Сподели във Facebook