Всеки е забелязал, че с възрастта хората започват да напълняват. И причината не е само в употребата на повече нездравословни храни или в понижената физическа активност. Най-често става въпрос за промени в организма, които настъпват с напредването на годините. Добрата новина е, че на тези процеси може ефективно да се противодейства. Какви все пак  са проблемите, съпътстващи възрастта:

Забавена обмяна на веществата

Средно на 40-годишна възраст започва постепенно забавяне на метаболизма. Това означава, че организмът на повечето хора изгаря около 50 калории по-малко за едно денонощие. И въпреки че тази цифра не е стряскаща, ако към нея се добави нездравословно хранене и понижена физическа активност, килограмите тръгват нагоре. Само за една година теглото може да скочи с 3 кг.

Постепенна загуба на мускулна маса

След 50-годишна възраст хората губят до 15% от мускулната си маса всяка година. И този процес започва още около 30-те, въпреки че не е така интензивен. Колкото е по-малко количеството на мускулната маса, толкова по-малко калории изгаря организмът. Затова обездвижването, пониженото ниво на тестостерона и други промени в организма увеличават риска от наднормено тегло и затлъстяване.

Хормонални нарушения

Нивото на естроген при жените започва да спада след 35-годишна възраст, което в бъдеще завършва с климакса. Намаляването на този хормон води до трупането на излишни килограми. Мъжете могат да загубят добрата си физическа форма заради пониженото ниво на тестостерона.

Как може да се предотврати появата на наднормено тегло

Правилата отдавна са известни, но пак ще ги припомним:

* Намаляване на употребяваните калории.

* Отказ от бързи въглехидрати.

* Здравословно хранене

* Увеличаване на физическата активност.

* Редовна профилактика на щитовидната жлеза.

Сподели във Facebook